39, 46, 47, 48. Двори Мстислава, Гордяти, Никифора, Воротислава

39, 46, 47, 48. Двори Мстислава, Гордяти, Никифора, Воротислава. Князівські та боярські двори «міста Володимира» розташовувалися поблизу ансамблю палацових споруд і Десятинної церкви. Розміщення житлових комплексів великих феодалів на плані Верхнього міста підтверджується численними знахідками скарбів, коштовностей і літописними свідченнями [Толочко П.П. Древний Киев. – К.: 1983 г.]. Залишків дворів, вірогідно дерев’яних, розкопками не виявлено. Однак результати досліджень жител феодалів, торговців, представників князівської адміністрації в інших містах Русі дають уявлення про боярський двір у вигляді складного мальовничого комплексу зрубних споруд з вежами, міцним частоколом укріплень. Житлові й господарські будівлі з’єднувалися галереями, переходами. Спроба реконструкції О. Кутового та В. Розенберга.