Верхня дошка оправи євангелія

Майстер NH, на відміну від інших золотарів, не захоплювався пишною орнаментикою, навіть у тих випадках, коли це було зручно. Наприклад, його срібна оправа на євангеліє московського друку 1735 р. (КПЛ, № 409) має досить стримане оздоблення, в ньому відсутня пишнота, орнаментальна переобтяженість. Але разом з тим оправа дуже оригінальна й високохудожня. На малиновому оксамиті обох дощок прикріплено овальні середники в дубових вінках, навколо яких викарбувано орнаментальне обрамлення з соковитих плодів Наріжники трикутні, внутрішня сторона хвиляста і має стримане обрамлення у вигляді вигнутих акантових пагінців. Євангелісти, трактовані в реалістичній манері, викарбувані чітко й виразно. Простір між клеймами на чільній дошці оживляють вісім розкиданих золотих зірок і дві ромбовидні вставки з рубінами. По краях оправи, між наріжниками, трилисникова зубчатка. (с. 123)

Чільна дошка срібної оправи євангелія, карбована. Майстер NН. Перша половина XVIII ст. Києво-Печерський державний історико-культурний заповідник, № 409

Джерело: Петренко М.З. Українське золотарство 16 – 18 ст. – К.: 1970 р., с. 119.