Руда с

Історичні адміністративні поділи

Перейменування: зафіксована назва Нова Руда (1422 р.), Руда (1460 р.). Перша згадка: 1422 р. Піп згадується в 1583 р. [Сецинский Е.И. Исторические сведения и приходах и церквах Подольской епархии. 1. Каменецкий уезд. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1895 г., т. 7, с. 308; ІМСХм].

Село розташовано на струмку Рудка.

Біля села був ліс Рашків (згаданий в 1565 р.). Тут в 1673 р. ротмістр Рущиць влаштував засаду на турків, які тікали після поразки під Хотином до Кам’янця-Подільського [Сецинский Е.И. Исторические сведения и приходах и церквах Подольской епархии. 1. Каменецкий уезд. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1895 г., т. 7, с. 308].

Нині біля села є тільки один ліс – за 3 км на південний захід. Він справді лежить на дорозі з Хотина до Кам’янця.

Церква Здвиження збудована десь біля 1720 р., відома з 1727 р. – дерев’яна дуже маленька, обліплена глиною, крита соломою, одноверха. Нова церква збудована в 1775 р. – дерев’яна, з одним восьмигранним верхом. Припинила існування десь в 19 ст. [Сецинский Е.И. Исторические сведения и приходах и церквах Подольской епархии. 1. Каменецкий уезд. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1895 г., т. 7].

Вітовт записує шл. Янушу на осадженім ним в Камінецькім повіті селі Нова Руда 60 гривень, 29 вересня 1422 р. [Грушевський М. С. Матеріали до історії суспільно-політичних і економічних відносин Західної України (1905 р.), ].