Дунаївці м

Історичні адміністративні поділи

М-ко згадєуться у списку десятин 1460 р., у реєстрі 1493 р. [АрхЮЗР, ч. 8, т. 2, с. 336]. Магдебурзьке право надане у 1605 р. 27.06.1649 р. кримська орда під час руху до Збаража спустошила м-ко. У 1659 р., за даними А.Целарія, м-ко мало укріплення [Приходы и церкви Подольской епархии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1901 г., т. 9].

Перша згадка: 1403 р.; в 1592 р. надано магдебурзьке право. Замок Гербуртів збудовано в кін.16 ст. [Історія міст і сіл УРСР : Хмельницька область. – К. : ГРУРЕ, 1971 р.].

Верховна Рада України постановляє (3.05.2015, № 400-VIII): 1. Змінити межі міста Дунаївці Дунаєвецького району Хмельницької області, збільшивши територію міста на 614,77 гектара земель, у тому числі за рахунок 28,52 гектара земель, що знаходяться у віданні Дем’янковецької сільської ради, 577,80 гектара земель – Дунаєвецької міської ради, 8,45 гектара земель – Чаньківської сільської ради Дунаєвецького району, та затвердити територію міста Дунаївці загальною площею 1303,60 гектара. 2. Встановити межі міста Дунаївці Дунаєвецького району Хмельницької області згідно з додатком.

Церква Різдва Христова існувала у 18 ст. – дерев’яна триверха. Розібрана у 1832 р. [Приходы и церкви Подольской епархии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1901 г., т. 9, с. 942 – 946].

Церква св.Іоана Богослова існувала у 18 ст., закрита у 1786 р. [Приходы и церкви Подольской епархии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1901 г., т. 9, с. 942 – 946].

В 1905 р. поруч існувало окреме село Винцентовка (8 верст від Дунаєвець, 62 версти від Проскурова) [Крылов А. П. . – Каменец-Подольский: изд. губ. стат. комитета, 1905 г., с. 489].

В 1905 р. поруч існувала окрема деревня Станиславовка (4 версти від Дунаєвець, 14 верст від Пилипковець) [Крылов А. П. . – Каменец-Подольский: изд. губ. стат. комитета, 1905 г., с. 527].

В Украине массово уничтожают памятники Ленину: на Хмельнитчине повалили два за сутки (1.02.2013)