Троїцький собор споруджено за проектом архітектора Іогана-Баптиста Зауера з Вільна коштом гетьманів І.Самойловича та І.Мазепи. Собор – тринавовий, шестистовпний, триапсидний, з чітко виділеним трансептом і (первісне) сімома банями. П’ять бань височіли над основним об’ємом собору, а дві – над сходовими вежами, що фланкували його західний фасад.

Після пожежі 1731 р. чотири бічні бані над основним об’ємом не були відновлені і собор став трибаневим. Після пожеж 1781 та 1808 рр. собор відбудовано, завдяки чому він набув рис класицизму (масивні трикутні фронтони на всіх фасадах замість вигадливих барокових).

У 1974 – 1985 рр. за проектом архітектора М.Говденко собор відреставровано: повернуто первісну семибаневість та відновлено пишні барокові фронтони. Зовні собор потинькований і побілений, що підкреслює пластичність декору, виконаного в ордерній системі з використанням різних форм ніш, вікон, наличників і сандриків, пілястр і карнизів.

Джерело: Пам’ятки архітектури та містобудування України. – К.: Техніка, 2000 р., с. 294.