Церква св.Іллі

2009 р. Громада УПЦ (МП) претендує на Іллінську церкву Чернігова, яка є в аварійному стані

Дата: 21.01.2009

На кількох попередніх сесіях Чернігівської міської ради група депутатів неодноразово порушувала питання перед колегами про необхідність передачі Іллінської церкви в користування громаді УПЦ (МП) – мовляв, треба ділити справедливо: якщо Катерининську церкву віддали в користування УПЦ КП, то тепер дійшла черга і до Іллінки.

Як зауважує кореспондент РІСУ Любов Потапенко, депутатів не зупиняє те, що названа споруда не є власністю територіальної громади Чернігова, а належить національному заповіднику – отож міськрада не компетентна приймати рішення з цього питання. Так само вони досі прагнуть перегляду на сесії міськради статусу Катерининської церкви.

«Ні офіційно, ні навіть неофіційно з приводу передачі Іллінської церкви в користування якійсь конфесії до нас ніхто не звертався», – повідомив кореспонденту РІСУ генеральний директор заповідника Юрій Соболь. «Вважаю, що чернігівські пам’ятки домонгольського періоду нашої історії нічим не гірші за столичні, наприклад, Софію Київську, тому я особисто проти передачі в користування будь-якій громаді цих унікальних пам’яток. А віддати Іллінку – означало б зробити перший крок до знищення заповідника», – додав він.

За словами Юрія Соболя, крім того, що в дерев’яних елементах споруди завелися шкідники, пам’ятку вкривають численні тріщини – одна частина будівлі почала відходити від іншої та створює небезпеку для людей. З минулого року ведуть роботи зі збереження дерев’яного іконостасу XVIII століття. Цьогоріч запланували серйозний ремонт усієї пам’ятки: науково-проектна документація готова, є сподівання, що профінансують ремонт конструктивних елементів церкви.

Іллінська церква в Чернігові – цегляна споруда унікальної конструкції домонгольського періоду Київської Русі (збудована на початку XI століття). Храм разом із ще давнішими Антонієвими печерами утворює неповторний архітектурно-історичний комплекс і входить до складу Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній». Але в останні кілька місяців вона закрита для відвідувачів через аварійний стан.

Джерело: РІСУ