Церква св.Іллі

2008 р. Доступ в Іллінську церкву обмежено

У 2007-08 роках архітектори та реставратори ДНТЦ “Конрест” з метою виготовлення науково-проектної документації на ремонтно-реставраційні роботи додатково здійснили обстеження технічного стану Іллінської церкви.

Висновки невтішні. Цокольна частина по всьому периметру пам’ятки в незадовільному стані. Існуюча відмостка потребує термінових ремонтно-реставраційних роботи.

Система водовідведення з даху не виконує свого функціонального призначення. В інтер’єрі храму виявлені чисельні вертикальні та похилі тріщини (маяки, встановлені у 2002 р., порушені).

Фахівці наполягають на необхідності термінового виконання інженерно-конструкторських обстежень пам’ятки для визначення причин утворення тріщин. Особливо турбує архітекторів відділення частини церкви, спорудженої в ХІ ст. від прибудованої споруди у ХVІІ-VІІІ ст.

Архітектори наполягають обмежити перебування людей в Іллінській церкві до вирішення зазначених проблем.

Наступного року, у разі виділення коштів, планується здійснити інженерно-конструкторське обстеження церкви та проведення ремонтно-реставраційних робіт.

Сергій Черняков, “Чернігів стародавній”