2007 р. Украли плити від Іллінської церкви на дачу?

Сава Кравчик

Дата: 12.06.2007

Сьогодні близько 2 години ночі чернігівські вандали демонтували 31 плиту з парапету біля Іллінської церкви в Чернігові. Вивезти змогли лише 20.

Вранці працівники Національного історико-архітектурного заповідника «Чернігів стародавній» побачили зірвані бетонні плити по боках східців до Іллінської церкви та Антонієвих печер і викликали міліцію. Приїхала слідча група у повному складі. «Високому валу» зльоту коментарів поки не дали, зайнялися опутуванням свідків.

Оглядає наслідки вандальної крадіжки і генеральний директор Національного історико-архітектурного заповідника «Чернігів стародавній» Юрій Соболь:

– Хто посягає на святі місця, той ризикує дуже сильно. Іллінська церква та Антонієві печери – це візитна картка Чернігова. Майже всі туристи хочуть побачити саме ці місця і отримати благодать, яка ще й досі блукає в цих печерах.

Юрій Соболь припускає, що хтось хотів одержати будматеріали собі на дачу.

– Але ж що і де брати – не вкладається в голову. До такого могли додуматись тільки ті, хто її не має.

Подібна крадіжка – не перша. В 1970-роках на цьому місці лежали мармурові плити для оздоблення парапету. Їх теж украли. Тоді, за царювання компартії злодіїв не знайшли, і мармур замінили на бетонні плити. І ті долежали до 12 червня 2007-го.

– Це треба знов відновлювати за бюджетні кошти , – із сумом повідомляє Соболь. – А тут же туристи щодня, та ще й – паломники з України, Росії, Білорусі, Молдови…

Завідувач відділу археології та печер Національного історико-архітектурного заповідника «Чернігів стародавній» Володимир Руденок додає подробиці:

– Трапилося це, як повідомили міліції жителі, що мешкають поруч, між першою та другою годиною ночі. Чули якийсь стук, але не надали цьому значення. 11 плит не забрали, до вони набагато важчі, ніж ті, що украли. Певно, вони поїхали кудись на дачу.

Він додає, що і раніше, траплялося, хулігани зривали плити. Працівники заповідника їх ставили на місце. А цього разу хтось приїхав саме для того, щоб украсти плити.

Руденок припускає, коли плити поцупили чернігівці, що живуть у місті, то міліція ще може розшукати злодіїв-вандалів. Але коли завезли на дачу і далеко, то міліція їх не знайде.

Джерело: “Високий вал”