2009 р. Старенький дуб, що оберігає Антонієви печери, немов помолодів

Сергій Черняков, «Чернігів стародавній»

Дата: 13.07.2009

Працівники Київського еколого-культурного центру та Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» лікували дуб навесні, на початку травня. Тоді дуже турбувалися за здоров’я вікового дерева. Нині дуб мовби помолодів. На дереві додалися молоді гілочки. І він вдячно шумить зеленим віттям, оберігаючи старовинні Антонієві печери, яким у цьому році виповнюється 940 років.

Київські екологи – Володимир Борейко та Михайло Савченко – вважають, що старенькому дубу понад 300 років. Тож на своєму віку він багато бачив.

Зокрема, наше місто часто відвідував український поет і художник Тарас Шевченко. Він малював краєвиди Чернігова, був і біля Антонієвих печер. Український поет Павло Тичина мав чудовий голос і слух. 9-річним хлопчиком він співав в архієрейському хорі при Троїцькому монастирі. Одночасно він навчався в Чернігівському духовному училищі. Павло Тичина залюбки співав у церкві Феодосія Тотемського Антонієвих печер, яка має унікальну акустику.

Але є й неприємні спогади. Дубу не дуже пощастило, бо він виріс на пагорбі, над Антонієвими печерами. Поживитись ніде, та й численні вітри-буревії постійно шарпали-ламали його віття. З часом дуб почав трухлявіти, потріскався стовбур.

Занепокоїлися його долею науковці архітектурно-історичного заповідника, екологи. Адже у випадку його руйнації згниє коренева система дерева. Тоді відкриються величезні отвори і через них в підземні споруди будуть проникати атмосферні опади. Унікальні Антонієві печери могли загинути.

Керівництво Національного заповідника звернулося за допомогою до київських екологів, досвідчених природолюбів. І вони приїхали рятувати дуб. Багато вікових дерев довелося їм лікувати, але таке пошкоджене дерево – вперше. Втім, на думку Володимира Борейка і Михайла Савченка, старовинний дуб ще може прожити близько ста років. Потрібно лише постійно доглядати за ним.

Треба підкормлювати його, обгородити дерево невеличким парканом або металевою огорожею. І дуб ще буде жити й охороняти-оберігати печери. Поряд ростуть ще кілька вікових дубів. Їх планують лікувати у наступному році.

Джерело: “Високий вал”