Церква св.Іллі

Церква св.Іллі

Споруджена у XII ст. біля входу в Антонієві печери (див. статтю “Троїцько-Іллінський монастир”), церква св. Іллі спершу виконувала функції хрестильні і була невеликих розмірів, тридільною, однобаневою. Складалася з бабинця, нави та апсиди. З заходу до бабинця прилягав невеликий притвор.

Церква постраждала від монголо-татарського погрому 1239 р. У кінці XVI ст. її стіни надбудовано й увінчано карнизом. Над апсидою й бабинцем споруджено невеликі бані, отже, церква перетворилася на трибаневу. З півдня до апсиди прибудовано ризницю.

Суттєвих перебудов пам’ятка зазнала 1649 р.: замість розібраного притвору збудовано великий гранчастий об’єм, який значно збільшив площу; розібрано баню над старим бабинцем і зведено нову над прибудовою; збудовано багатоярусний верх над центральною банею. У підсумку пам’ятка набула виразних рис стилю українського Відродження.

Стіни церкви муровані з плінфи на цементівці технікою порядового мурування. Ззовні вони первісно були потиньковані з розграфленням на квадри. Нині ззовні й усередині вони потиньковані й побілені.

Вальмові дахи по дерев’яних кроквах і верхи бань по кружалах укриті покрівельною сталлю. Маківки й хрести позолочені. В інтер’єрі церкви домінує висотний принцип розкриття простору. Зберігся іконостас у стилі рококо 1774 р. З Іллінської церкви походить найвидатніша пам’ятка релігійного малярства XVII ст. в Україні – чудотворна ікона “Іллінська богородиця”, створена 1658 р. ієромонахом Григорієм (Геннадієм) Лубенським.

Іллінська церква – єдина уціліла споруда такого типу в архітектурі Київської Русі. Вона започаткувала розвиток храмів тридільного типу в українській мурованій архітектурі 13 – 18 ст.

В.В.Вечерський

Південний фасад. Реконструкція станом на 12 ст. (за Г.Логвином)