1966 р. Історія українського мистецтва

Іллінська церква в Чернігові. XII ст., з добудовами XVII ст.

Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1966 р., т. 1, с. 204.

У Чернігові є ще одна характерна пам’ятка цього часу. Це дуже маленька за розмірами Іллінська церква на Болдиних горах – єдиний однокамерний давньоруський храм Придніпров’я, який зберігся до наших днів [Ю.С.Асеєв, Г.Н.Логвин. Архітектура Іллінської церкви в Чернігові. – У зб.: Питання історії архітектури та будівельної техніки України, К., 1959, стор. 30]. Архітектурні форми, техніка будівництва та знаки на цеглинах дають підстави вважати, що його збудовано в XII столітті.

Купол з барабаном за допомогою чотирьох підпружних арок спирається на чотири стовпи. Слід відмітити цікавий прийом: північна та південна стіни прилягають до підпружних арок і завдяки цьому збільшується підкупольний простір і зберігається принцип хрестовокупольної системи. Зі східного боку до підкупольного квадрата прилягає одна апсида, а з західного – невеликий нартекс. Фасади споруди надзвичайно прості й не мають характерних для архітектури того часу півколон. Барабан був оздоблений тонкими пілястрами і, мабуть, аркатурним карнизом. Значний інтерес становить карниз будівлі, що зберігся на північному фасаді. Тут же виявлено давню штукатурку з розшивкою під квадри. Маленький за своїми розмірами храм має стрункі, витягнуті вгору форми, які дуже вдало гармоніюють із схилами навколишніх круч.

Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1966 р., т. 1, с. 201 – 204.