2010 р. Стародавню П’ятницьку церкву ремонтують

Сергій Черняков

Дата: 27.06.2010

Перлиною давньоруської архітектури вважають П’ятницьку церкву, споруджену в кінці ХІІ – на початку ХІІІ ст. Вона зазнала чимало руйнувань та перебудов, першу – під час монголо-татарської навали. Реставрували її у стилі українського бароко за кошти чернігівського полковника Василя Дуніна-Борковського у ХVІІ-ХVІІІ ст.

Зазнала значних руйнувань красуня-церква і в роки Другої світової війни. Картина була жахливою: від семибанного величного храму залишилися одні руїни.

У 1943-45 рр. розпочалось відродження церкви. Керував терміновими консерваційними та протиаварійними роботами видатний архітектор-реставратор Петро Дмитрович Барановський. У 1962 році реставраційні роботи П’ятницької церкви за проектом архітектора П. Д. Барановського та М. В. Холостенка були завершені. Її відновили у первісному вигляді. Відтоді церква не реставрувалася.

У 2008 році на прохання Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» фахівцями Державного науково-технологічного центру консервації та реставрації пам’яток «Конрест» (м. Київ) здійснено обстеження храму. Встановлено, що загальний стан пам’ятки незадовільний, а окремих елементів – аварійний.

Зокрема, архітектори наголошували на необхідності проведення гідроізоляційних робіт навколо церкви, створенні водозливної системи на пам’ятці. Бо, внаслідок її відсутності, опади руйнують фасади споруди. Було розроблено реставраційне завдання, документ затверджено Державною службою з питань національної культурноїх спадщини і управлінням містобудування та архітектури Чернігівської обласної держадміністрації.

Ремонтні роботи на церкві розпочалися 2009 року за кошти громади Української православної церкви Київського патріархату, якій на початку 90-х років ХХ століття було передано храм у користування. На першому етапі ремонтних робіт встановлено нові вікна та здійснено їх герметизацію. Цього року будівельники зробили водозливну систему.

Зокрема, на фасадах пам’ятки чотири навішено водозливні труби, біля кожної з них встановлено лотки для водозбору. Таким чином атмосферні опади (дощ, сніг) не будуть текти по стінах церкви, а з даху потраплятимуть у труби, потім тектимуть по лоточках. Демонтовано й асфальтове покриття навколо пам’ятки, його замінили – на плитку. Ремонтні роботи здійснює ТОВ «Чернігівська реставраційна майстерня».

Потрібно ще зробити багато, але коштів обмаль. Настоятель храму о. Мирон вже ходив до багатьох чернігівських підприємців, просив допомоги. Але здебільшого надають гроші на ремонт прихожани, а дехто допомагає й матеріалами. Турбуються люди, щоб відремонтувати стародавню церкву.

Джерело: «Чернігів стародавній»