1968 р. По Україні

Г. Н. Логвин

1968 р. По Україні

П’ятницька церква в Чернігові. Кінець 12 – поч. 13 ст. Джерело: Логвин Г.Н. По Україні. – К.: Мистецтво, 1968 р., с. 94.

Розвиток самобутньої культури та мистецтва привів до утворення основ національної культури. З’являються твори, де утверджуються нові принципи архітектурної естетики; в них заперечується нерухомість і замкненість «кубічного» об’єму культових споруд. Саме таким твором і є П’ятницька церква, збудована, можливо, видатним майстром Петром Милонєгом. Це невеликий храм з чотирма опорними стовпами і однією банею. її особливість в тому, що чотири стовпи, які несуть за допомогою арок високу баню, розставлені широко, а оскільки бічні приміщення вузенькі, то на фасаді арочне завершення має тільки центральна закомара, тоді як бічні – лише в чверть кола. Перехід від основного масиву до підбанника здійснено за допомогою арок-закомар, розташованих трьома уступами. Завдяки цьому храм сприймається як дивовижний стовп-башта. Це враження посилюється тим, що апсиди мають незначний виступ і не дуже високі. Стрункі маси храму, їх рух вгору підсилюють складного профілю пічкові пілястри та граціозні півколонки підбанника. В інтер’єрі немає складних членувань, нагромадження планів з великим числом арочних отворів; тут все ясно, все підпорядковане одному – пориву вгору, до світла, до зеніту бані – висотному розкриттю простору. В архітектурі цієї споруди, як і в «Слові о полку Ігоревім», втілені високі народні ідеали, горда свідомість сили і духовної краси народу, його художні і естетичні погляди.

Джерело: Логвин Г.Н. По Україні. – К.: Мистецтво, 1968 р., с. 86.