Дзвіниця

Dzwonnica

W otoczeniu kościoła znajduje się wybudowana z kamienia i cegły w latach 1898 – 91 wolnostojąca dzwonnica. Przedtem dzwony były umieszczone na wierzy kościelnej, znajdowały się tam dwa dzwony – Urban z XV w i Michał. Po pierwszej wojnie światowej parafianie zakupili trzeci dzwon. W czasie II wojny światowej dwa dzwony zostały zabrane przez okupanta, a pozostał tylko największy dzwon «Urban» (Parafia uprosiła u Niemców by pozostawili ten dzwon). W roku 1960 parafia zakupiła dwa nowe dzwony i w dniu 23 X 1960 r. odbyła się konsekracja dzwonów. «Przybył sam arcypasterz Jego Ekscelencja ks. Bp. Dr Karol Pękała, który poświęcił odnowioną polichromię i dzwony umieszczone w kaplicy na specjalnym rusztowaniu.

Imiona dzwonów 1) Maryja Królowa Polski z napisem «Maryjo Królowo Polski jestem przy Tobie, pamiętam czuwam» – waga 193 kg.

2) «Władysław jest imię moje. Wzywam do modlitwy i pokuty za duszpasterza ks. mgr Władysława Oleksiaka rok 1960 – sierpień».