Верхній Регетів с

Верхній Регетів с

Село належало до Горлицького деканату Перемиської єпархії.

„Słownik geograficzny Królestwa Polskiego i innych Krajów Słowiańskich” Warszawa 1888r, B. Chlebowskiego, Wł. Walewskiego wg. planu M. Sulimierskiego.

[…] Regetów Niżny i Wyżny, dwie górskie wsie nad potokiem Regetówką, dopływem potoku Konieczny, w powiecie gorlickim, na granicy węgierskiej. W obu osadach są cerkwie grekokatolickie, a w Regetowie Wyżnym parafia i szkoła.

W Regetowie Niżnym jest: 50 domów i 294 mieszkańców, 4 rz-kat. 284 gr-kat., 65 izrael;

W Regetowie Wyżnym jest: 87 domów i 547 mieszkańców; 536 gr-kat. i 11 izrael.

Cerkiew parafialna wzniesiona w r. 1856 należy do diecezji przemyskiej; dekanatu bieckiego.

„Шематизм клира єпархії перемиськой 1914 г.”

Регетів – церков деревяна Арх. Михайла зд. 1865.

Парох: отець Клементій Копистянський

Мешканьці:

Регетів Вижний – 701

Сквіртне – 542

Регетів Нижний – 408

„Łemkowska drewniana architektura cerkiewna” 1986 r. Zakład Narodowy Ossolińskich, R. Brykowski.

Cerkiew parafialna pw. św. Michała Archanioła (grek-kat.) wzniesiona 1865 we wsi Regetów Wyżny (d. powiat gorlicki); przeniesiona w 1955 do Żółkiewki woj. zamojskie. Wówczas gruntownie przekształcona. Typ cerkwi – północno schyłkowy.

„Akcja Wisła” Eugeniusz Misiło, Warszawa 1993

Село Регетів виселено 11-15.06.1947 на землі західні м.инн. до Михалова, всього виселено 718 осіб i наступно до бувшого Радяньского Союзу, на рази брак є даних скілки виселено в 1944-46 дo УРРС.

Regietów lub Regetów, wieś w Polsce położona w województwie małopolskim, w powiecie gorlickim, w gminie Uście Gorlickie.

W latach 1975-1998 miejscowość administracyjnie należała do województwa nowosądeckiego. Dawniej były to dwie wsie – Regetów Wyżny i Niżny, które zostały całkowicie wysiedlone po II wojnie światowej. Później w Regetowie Niżnym powstał PGR i wieś została ponownie zasiedlona, podczas gdy Regetów Wyżny pozostaje do dziś niemal bezludny. Na terenie Regetowa znajduje się studencka baza namiotowa.

Regetiv Vyzhnij [Ru] Regetow Wyzny [Polish]

Gorlice District, present day SE Poland

Parish Data: [from Blazejowskyj and Iwanusiw]

The church was «Saint Michael» [1865] [still standing]

The wooden church replaced an older wooden church. It is now an Orthodox parish. The wooden chapel «Translation of Saint Nicholas» was erected in 1856. In 1879 there were 2 wooden chaples. One was Translation of S. Nicholas built in 1856 and the other was Saint Michael constructed in 1869 on the site of the older church.

1840 – 997 Greek Catholics

1859 – 612 Greek Catholics