Каплиця на цвинтарі

Каплиця на цвинтарі

Kaplica cmentarna

Kaplica usytuowana jest w zachodniej części cmentarza na tzw. nowym cmentarzu, była budowana w latach 80 przez miejscowych rzemieślników.

Wykonana jest z cegły pełnej, na fugowanych spoinach (nie jest tynkowana). Posiada bardzo stromy dach w stylu zakopiańskim, kryty blachą, od środka podbijany boazerią.

Wewnątrz na środku kaplicy znajduje się marmurowy ołtarz z napisem «Fundatorzy Zygmunt i Alfreda Płocha z USA». Posadzka wewnątrz również wykonana z marmuru. Kaplica posiada również pomieszczenie podziemne, do jakich celów ma służyć – nie wiadomo. l XI każdego roku po południu wyrusza z kaplicy procesja po cmentarzu, a następnie w kaplicy sprawowana jest msza św. Kaplica została ufundowana ze składek parafian.