2012 р. У Львові в костелі Єзуїтів відновлюють ікону ХVI-XVII століть

У костелі отців єзуїтів у Львові почали реставрацію ікони пресвятої богородиці – триптих Богородиця з дитятком Ісусом, датується кінцем ХVI – початком XVII ст. Про це повідомив настоятель храму о. Степан Сус. “Ми припускаємо, що ця ікона знаходилась в якомусь із храмів Львова перед тим, як наш храм був побудований. І вже 1630 року вона буле розміщена в нашому храмі”, – сказав отець.

Настоятель храму пояснив: «З огляду на те, що деякі частини ікони є пошкоджені, ми прийняли рішення вже розпочати її реставрацію. І хочу сказати, що вже дуже багато віруючих, які приходять у храм, є основними спонсорами реставрації цієї ікони. Плануємо до Різдва Христового її реставрувати і вона знов буде поміщена у храмі, щоб люди молилися… Процес реставрації поетапний, тобто ікона постійно буде знаходитися у храмі. Певні частини забираємо, реставруємо і повертаємо».

Нагадаємо, 6 грудня 2011 року у Львові в костелі Єзуїтів (храм свв. Петра і Павла) пройшло перше урочисте богослужіння і освячення храму. Освячення провів Митрополит Ігор Возьняк – він окропив стіни храму свяченою водою і помазав їх свяченим миром. На спільну молитву прийшло кілька тисяч львів’ян.

Додамо, книги та стелажі з храму святих Петра і Павла (отців Єзуїтів) – книжкові фонди бібліотеки ім. Стефаника НАН України – тривалий час перевозили у приміщення на вул. Авіаційній, 1, де відтепер буде діяти нове відділення бібліотеки. Раніше храм святих апостолів Петра і Павла виконував функцію гарнізонного храму з 1848 по 1946 рр.

Як інформував ZAXID.NET, у Львові представники «Книги рекордів України» вручили о. Степану Сусу дипломи із встановлення рекорду України – за захист історичної та архітектурної пам’ятки: риштування костелу – найстаріше не тільки в Україні, а і в усьому світі.