Костел єзуїтів

Мурований костел споруджено в 1610 – 1630 рр., а опоряджувальні роботи в інтер’єрі закінчено 1660 р. Автора первісного проекту не встановлено. У 1613 – 1614 рр. будівництвом керував С.Ламхіус, а з 1618 р. – архітектор ордену єзуїтів Дж.Бріано. 1702 р. будівничий В.Годний з південного боку вівтарної апсиди звів дзвіницю, яка стала найвищою у Львові (розібрана 1830 р.). У 1740 р. костел реконструйовано після пожежі [1734 р.], зокрема замість двох шерегів бічних каплиць влаштовано нави. Стіни й склепіння розмалювали в техніці альфреско митці з Моравії Ф. та С.Екштейни. Костел реставрували в 1842, 1879 та 1896 рр. Під час останньої реставрації в нішах 1-го ярусу головного фасаду встановлено статуї.

Споруда належить до типу тринавових базилік. Середня нава її набагато ширша і вдвічі вища від бічних Над бічними навами влаштовано емпори, що освітлюються сегментними вікнами бічного фасаду. Апсида ззовні не виявлена. Чільний симетричний фасад створено за взірцем базиліки іль Джезу в Римі – головного храму ордену єзуїтів. Він вирішений із застосуванням колосального ордера. Коринфські пілястри несуть повний розкріпований антаблемент, над яким підноситься розвинений фронтон з пластичними волютами. Екстер’єр пам’ятки вирішено в перехідних стильових формах від Ренесансу до бароко, тоді як інтер’єр – суто бароковий, що є результатом реконструкції 1740-х років та діяльності львівського скульптора Я.Пфістера. Середня нава перекрита циліндричним склепінням, що прикрашене поліхромною ліпниною та картушем з гербами. Будівля мурована з цегли й потинькована. Підмурки складено з каменю-піщанику. Дах – напівшпилястий по дерев’яних кроквах, укритий покрівельною сталлю.

Пам’ятка є найімпозантнішою будівлею ордену єзуїтів на теренах України. Цікава контамінацією форм двох великих світових стилів – Ренесансу й бароко. Слугувала взірцем при спорудженні багатьох костелів Львова і всієї Галичини 2-ї половини XVII – 1-ї половини XVIII ст.

В.В.Вечерський

Джерело: Пам’ятки архітектури та містобудування України. – К.: Техніка, 2000 р., с. 155.