2011 р. Стародавні крипти у костелі єзуїтів знайшов настоятель, провалившись у підземелля

Андрій Бурда

Нещодавно звільнена від книг церква свв. Петра і Павла (костел Єзуїтів) у Львові продовжує дивувати таємницями: священики не встигли оговтатися від знайденої минулого тижня декоративної домовини і скульптури Ісуса Христа в людський зріст, як з’явилася нова сенсація, пов’язана з потойбіччям. Цієї суботи настоятель церкви отець Степан Сус просто посеред храму провалився у підземелля.

“Сьогодні у храмі Петра і Павла я провалився у крипту. Добре, що мені випала така честь, бо думаю, що іншим не було б так цікаво відчути те, як під ногами підлога рухається. У крипті з Богом спочивають двоє людей з 17 століття”, – написав в суботу у “Facebook” про враження від знахідки отець Степан.

“Ми очікували, що у нашому храмі є ще багато несподіванок. Я проходив у суботу по храму та в один момент відчув, що піді мною почала провалюватися підлога і одна з плит впала в якусь прірву. Я туди провалився тільки ногами. Виявляється це поховання під підлогою, де, мабуть, спочивають колишні жертводавці церкви 17 століття, яких, як правило хоронили в підземеллях церков. Ми посвітили ліхтариками і побачили, що у цих домовин прогнили віка і видно кості”, – розповів “Пошті” отець Степан.

Тепер посеред церкви праворуч від вівтаря у підлозі дірка розміром майже 50х70 см.

Для того, щоб туди ніхто не провалився отвір обгородили і прикрили лавкою. За словами отця Степана Суса, в храмі є ще кілька місць із хиткою підлогою, тож, ймовірно, і в цих місцях є крипти. У костелі єзуїтів вже побувала комісія управління охорони історичного середовища. Знахідку будуть розкопувати і досліджувати вже після Різдва. Відтак ця пам’ятка може ще неабияк подивувати своїми таємницями мешканців міста і дати чимало інформації для краєзнавців.