2011 р. До Нового року книжки із костелу єзуїтів у Львові так і не перевезуть

До Нового року книжки із костелу єзуїтів у Львові не перевезуть. У цьому храмі книги із фондів бібліотеки ім. Стефаника зберігають уже 65 років. Тут понад два мільйони книг XVIII та XIX століття.

Як повідомляє телеканал ZIK, для зберігання фоліантів виділили нове приміщення на вул. Авіаційній. Сьогодні мали почати переселення книг до нового сховища, та Львовом машини із книгами так і поїхали.

Із двох мільйонів книг, що у костелі єзуїтів, 10 тисяч забрали до бібліотеки ім. Стефаника, тут для них підготували нові стелажі та місця. А от інші збірники ще лежатимуть у храмі, незважаючи на те, для їхнього зберігання виділили приміщення за адресою вул. Авіаційна, 1.

«До кінця цього тижня приміщення на 99% буде готове, щоб приймати вже книжки із церкви Петра і Павла, 2 мільйони 300 томів. Це місяць треба перевозити, завтра мають завозити стелажі, і їх мають змонтувати», – пообіцяв учора міський голова.

Сьогодні ж у новому приміщенні тихо, жодних стелажів ніхто із робітників не монтує. Напевне, обіцянку міського голови не почули самі ж виконавці. У бібліотеці ім. Стефаника кажуть, у них щодо робіт на вул. Авіаційній свої терміни.

«Ми до кінця цього тижня почнемо його остелажувати, може, з наступного тижня, але поки там не буде відповідної температури, відповідного клімату, книжка туди поступити не може. Але чи це буде наступного тижня, чи це буде через тиждень, через півтора, ну десь так», – каже заступник директора бібліотеки ім. Стефаника Василь Ферштей.

Наразі потрібної температури, а це 17-18 градусів тепла, у новій будівлі немає, ремонт закінчили лише у двох приміщеннях.

«Вважаю, що будинок на Авіаційній є нормально пристосований для того, щоб там зберігати книги, нехай в процесі роблять там ремонт, роблять нормальне фондосховище, бо храм – це не є місце, де мають зберігатися книги», – заявляє настоятель храму св. Петра і Павла о. Степан Сус.

Як тільки книги із храму заберуть, одразу планують реставрувати приміщення. Лише на відновлення стінопису храму слід витратити близько п’яти мільйонів гривень. Уже знайшли французького спонсора, проте слід до кінця року подати проект реконструкції і вивезти книжки. Однак львів’яни навряд чи встигнуть отримати французькі гроші, бо конкретного часу, коли у храмі книг не буде, у бібліотеці ім. Стефаника назвати не можуть.

«Я думаю, до Нового року ми багато чого зробимо, ну ви це відчуєте», – каже Василь Ферштей.

А поки на вулиці Авіаційній начебто ставлять стелажі, у підвалах храму святих Петра і Павла облаштували каплицю. Тут щонеділі відправляють служби божі.

«Західна інформаційна корпорація»