2009 р. Почнуть із даху

Дата: 02.11.2009

Наступного року міське управління охорони історичного середовища візьметься за ремонт та реставрацію костелу святих Петра і Павла ордену єзуїтів, що в центрі Львова. За словами Лілії Онищенко, начальника цього управління, почнуть із заміни даху дзвіниці та даху будівлі костелу.

– Ми зробили проектну документацію цієї пам’ятки, – розповіла начальник управління. – Почати, без сумніву, треба із заміни даху, який прогнив і давно протікає. Загалом на реставрацію костелу, за попередніми підрахунками, потрібно близько 40 млн грн. Окрім заміни даху, в костелі треба зробити нові сходи на дзвіницю, відреставрувати унікальний живопис XVIII ст., орган та фасад будинку.

За словами пані Онищенко, особливих сподівань на фінансування з державного бюджету вони не мають. Тож вже наступного року закладатимуть гроші у місцевий – 70 тисяч на заміну даху дзвіниці і майже мільйон на дах костелу. Якщо ж надійдуть гроші з державного бюджету, вдасться зробити куди більше від запланованого. А зважаючи на те, що остання реставрація костелу відбувалася десь у 1970х роках, пам’ятка потребує суттєвої допомоги фахівців.

Попри заплановану реставрацію, досі не відомо, коли ж унікальна пам’ятка архітектури стане доступна для огляду громадськості. Нагадаємо, упродовж 18 років незалежності України там перебуває бібліотечний фонд бібліотеки ім. Василя Стефаника НАН України. Як вже писала “Пошта”, за планами чиновників, найближчим часом собор мають перетворити на Гарнізонну церкву. Щоправда, перед тим Міноборони має надати приміщення під книгосховище.

Однак, за інформацією “Пошти”, сторонам досі не вдалося домовитися щодо альтернативного приміщення, адже воно має бути не лише великим, де б розмістилося майже два мільйони книг, але й відповідати державним вимогам щодо книгосховищ. Водночас, за словами Лілії Онищенко, як тільки книжки заберуть, костел можна буде відкрити для богослужінь і паралельно проводити реставрацію. Наразі ж потрапити можна лише в частину підземелля, що знаходиться під храмом, де сьогодні розташована мистецька галерея “Равлик”.Джерело: “Суботня пошта”