^Ринок пл.

Ратуша (№ 1)

Ратуша (№ 1)

Розмір зображення: 600:800 піксел

Ратуша 19 ст. [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 49].

Ратуша 19 ст. [Постанова Ради міністрів УРСР “Про доповнення списку пам’яток містобудування і архітектури УРСР, що перебувають під охороною держави” № 442 від 6.09.1979 р.].

Ратуша 1827 – 1851 рр. [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

Давня ратуша складалась з 3 різночасових об’ємів. Середня частина – найдавніша (14 ст.). В 1491 – 1504 рр. прибудовано західну частину, в сер.16 ст. – східну.

В 1528 р. один із залів ратуші розписував львівський маляр Домінік [Жолтовський П.М. Художнє життя на Україні в 16 – 18 ст. – К.: 1983 р., с. 128].

Вежу висотою 58 м вимурував архіт.А.Бемер в 1619 р. Її увінчував флюгер у вигляді коронованого лева. Галерею башти спиралась на 8 консолей у формі левів.

Вежа завалилася в 1826 р. Після цього стару ратушу було розібрано і споруджено нову.

1 листопада 1918 р. січовий стрілець С.Паньківський підніс на башті український національний прапор.

Перед входом у ратушу у вересні 1921 р. член Української військової організації Степан Федак стріляв у Пілсудського та львівського воєводу Грабовського.

3 квітня 1990 р. на вежі ратуші піднесено український національний прапор.

1,2 мільйона дали на ремонт львівської Ратуші (7.08.2013)