2009 р. Виконком не послухався депутатів: Співоче поле у Шевченківському гаї таки розбудують…

2009 р. Виконком не послухався депутатів: Співоче поле у Шевченківському гаї таки розбудують – коштом реставрації хат

Дата: 28.03.2009

27 березня виконавчий комітет Львівської міськради частково узаконив роботи на Співочому полі у Шевченківському гаї у Львові. Члени виконкому дали дозвіл на проектування робіт, незважаючи на протест депутатської комісії культури, яка просила відкласти це питання для подальшого вивчення. Про це повідомив кореспондент ЗІКу.

За словами члена депутатської комісії Н. Усач, сам проект рішення, який виносився сьогодні на розгляд виконкому, сформульований досить дивно. У рішенні водночас йшлось про те, щоб надати дозвіл управлінню культури і туризму на проектування, і одразу ж – на завершення виконання робіт з влаштування аркового накриття над сценою Співочого поля у Музеї народної архітектури та побуту у Львові.

Як наголосила Н. Усач, у міському бюджеті на це немає коштів. А ті 100 тисяч, які виділені цього року на Шевченківський гай, мають піти виключно на проектно-кошторисну документацію реставрації пам’яток архітектури в музеї.

Натомість заступник міського голови з гуманітарних питань В. Косів наголошував, що артисти, які виступають на Співочому полі, на даний момент не мають навіть, де переодягнутися тощо. До того ж, сцена без накриття не захищена від погодних умов, тому це питання потрібно розглядати вже.

Водночас депутати заперечили, що реставрація пам’яток є набагато важливіша, а реконструкція сцени не на часі. А член депутатської комісії з питань культури Руша Полякова загалом запропонували винести проект реконструкції Співочого поля на громадські слухання і там обговорити його доцільність. Проте до думки депутатів не прислухались.

Довідка ЗІКу

Попри озвучені на прес-конференції 17 березня запевнення представниками управління культури і туризму та дирекцією Музею народної архітектури і побуту у Львові, що Співоче поле не будують, інтенсивна підготовка до цього йде у різних управліннях Львівської міськради.

За інформацією, отриманою у депутатській комісії з культури, завтра на засіданні виконкому мають розглядати питання будівництва Співочого поля. Оскільки проект реконструкції Співочого поля, виконаний львівським ТзОВ «Ар Деко», не отримав усіх потрібних дозволів, профільна депутатська комісія попросила керівницю справами виконкому Марту Литвинюк зняти з порядку денного це питання.

За інформацією з інсайдерських джерел, роботи на територію музею із спорудження Співочого поля мали розпочатися у першій декаді квітня.

У коментарі кореспонденту ЗІКу в.о директора музею Іван Косачевич учора повідомив досить суперечливу інформацію, із якої випливало: а) його ніхто офіційно не попереджав про початок будівельних робіт, б) усних розпоряджень також не надходило, в) але будувати таки будуть… Хто, як, на якій підставі – Іван Косачевич за справи управління культури і туризму та його керівництва не відповідає. Що виглядає, принаймні, дивним, адже будівництво провадитимуть на території, де він є першою відповідальною особою – у музеї, до того ж у заповідній пам’ятко- та природоохоронній зоні!

Іван Косачевич є переконаним прихильником спорудження Співочого поля. «Це не правильна думка, що Співоче поле слід будувати у Парку культури. Звідки ви таке взяли? Нам воно дуже потрібне для проведення етнофестивалів та фестивалів хорового співу. Це дало б змогу привабити до музею багато людей, оживити його», – сказав Іван Косачевич, призначений на цю посаду наказом начальника управління культури і туризму ЛМР Андрія Сидора на місце незаконно звільненого Івана Дуба.

До речі, питання законності звільнення Івана Дуба нині розглядала спеціальна комісія під головуванням тієї ж Марти Литвинюк. Депутати із профільної комісії з питань культури висунули вимогу витребувати усі документи, що стосуються справи звільнення Івана Дуба: Статут музею, накази, довідки тощо. Депутатів дивує, що звільнення відбулося з причин, які не регламентуються посадовими обов’язками директора Музею народної архітектури і побуту. У вівторок на наступному засіданні комісії, що вивчає причини звільнення Івана Дуба, заслухають як екс-директора, так і Андрія Сидора.

На своєму останньому з черги засіданні, що відбулося у середу, депутатська комісія окрім інших питань, роздягала два, що стосувалися діяльності Музею народної архітектури і побуту. Першим питанням було погодження суми фінансування у відповідь на звернення дирекції музею про погодження кошторисної документації на об’єкти, які потребують ремонту. Другим – розгляд Положення про конкурс на посаду директора. Оскільки Положення про конкурс перебуває іще в стадії доопрацювання, як повідомив директор департаменту гуманітарної політики ЛМР Олекса Побурко, то друге питання не розглядали.

При обговоренні ж кошторисної документації на музейні об’єкти, що потребують ремонту, депутати вельми дивувалися, чому Іван Косачевич не прийшов на засідання, хоча знав про час і місце його проведення.

«Мене не запрошували. А сам я людина маленька, директор, якщо не кличуть, мені не випадає йти до міськради», – так у розмові із кореспондентом ЗІКу пояснив свою відсутність на комісії Іван Косачевич, якого неабияк сприкрило, що депутати погодили фінансування тільки в межах 100 тис. грн. «Це надто мало, обіцяли ж мільйони! Як за такий мізер рятувати хатки, що потребують перекриття дахів?», – розпачає Іван Косачевич.

Однак логіка депутатів зумовлена тим, що начальник управління культури і туризму Андрій Сидор, котрий ініціював спорудження Співочого поля, вичерпав кредит їхньої довіри тим, що дозволив собі торік здійснити підміну: кошти, призначені на реставрацію, скерувати на реалізацію мегаломанського проекту Співочого поля, що може виявитися не перспективним, а згубним для музею.

Джерело: «Західна інформаційна корпорація»