2011 р. Колізія на півмільйона доларів

Мирослава Іваник

Дата: 22.04.2011

Уже більше року Шевченківський гай не може отримати грант, який для нього виділив уряд Норвегії. За словами Івана Косачевича, директора музею просто неба “Шевченківський гай”, 540 тисяч доларів грантових коштів можуть урятувати фондосховища музею, які нині у дуже поганому стані, та суттєво допомогти поліпшити стан експонатів. Натомість через юридичні неузгодження вони місяцями залишаються заблокованими на рахунках ЮНЕСКО. Справа зависла на рівні офіційного листування між різними організаціями.

Дають – треба брати. Але як?

Гроші для львівського скансену норвезький уряд виділив ще навесні торік. Йдеться про 540 тисяч доларів, яке міністерство збереження національної спадщин Норвегії дає на проведення навчання працівників та поліпшення матеріального стану музею. Для установи це величезні гроші, адже, для порівняння, цього року на реставрацію об’єктів музею з міського бюджету виділили лише 400 тисяч гривень.

– Грант розрахований на два роки. Програма включає три компоненти: покращення умов зберігання фондів, реставрацію і консервацію пам’яток, які зберігаються у музеї, а також удосконалення музейного менеджменту. Принципова умова норвезької сторони була такою, що цим проектом має керувати ЮНЕСКО. Тобто норвезький уряд надає гроші не напряму, а через цю міжнародну організацію, – розповіла Пошті Таїсія Бушмель, національний координатор проекту.

Саме ця умова і стала головним каменем спотикання. Оскільки ЮНЕСКО є наддержавною організацією, працює вона лише на рівні урядів, підписуючи угоди не просто зі стороною, що виконує певний проект, а з урядом відповідної держави. Такі угоди є типові для ЮНЕСКО, й організація вже має практику їх реалізації з іншими країнами.

Однак, як виявилося, Україна як держава не має подібної практики роботи з наддержавними організаціями і не знає, як підписувати відповідні договори. Першими у своєму підписі під міжнародною угодою львівським посадовцям відмовили у Міністерстві культури України. По-перше, через те, що музей не є у їх підпорядкуванні, і міністерство не захотіло брати на себе відповідальність за кошти, якими не зможе розпоряджатися.

По-друге, як пояснив “Пошті” Андрій Вороновський, начальник управління культури Львівської міської ради, Мінкультури не може забезпечити виконання усіх пунктів угоди. Наприклад, йдеться про безвізовий в’їзд для працівників, які будуть задіяні у реалізації гранту, а також безмитне оформлення товарів, які ввозитимуть на територію України.

– Фактично таку угоду може підписати тільки Кабінет Міністрів. Однак тоді це вже рівень міжнародного договору, який потребує ратифікації у Верховній Раді. Це дуже складний і тривалий процес. А сума як на міжнародний договір є невеликою. Тим більше, що угода передбачає підписання двох додатків окремо на два роки. Тому на рівні міжнародної угоди це все зробити дуже складно, – сказав Андрій Вороновський.

Рятівна співпраця

Співпраця норвезького уряду та музею “Шевченківський гай” не є новою. З травня минулого року львівський скансен працює з аналогічним музеєм у Ліллегаммері. Відповідні роботи фінансує те ж норвезьке міністерство збереження національної спадщини. За словами Івана Косачевича, основний акцент у нинішній співпраці роблять на навчанні та обміні досвідом. Зокрема, українські фахівці торік узяли участь у реставрації об’єктів музею у Ліллегаммері.

Цього року навпаки – норвезькі спеціалісти приїдуть до Львова, аби разом з українськими колегами повернути до життя одну з давніх дерев’яних хат, що зберігається у Шевченківському гаю.

– До липня ми спільно маємо завершити реставрацію хати зі села Мшанець. Роботи профінансує норвезька сторона. Є також усні домовленості, що будемо реставрувати ще одну хату, якій наступного року виповниться 200 років, – розповів Іван Косачевич.

Однак основні надії музейники покладають на грант, який нині “завис” на рахунках ЮНЕСКО. Саме він дозволить суттєво покращити стан музею. Адже значних капіталовкладень скансен не отримував як мінімум останні два десятиліття. Нині у Шевченківському гаю налічується 125 об’єктів. Майже два десятки з них потребують негайної реставрації. Та й решті не завадить увага фахівців.

– Цього року вже мав стартувати другий етап проекту, – говорить Іван Косачевич. – Це для нас дуже великі гроші. Передусім важливо, що грант передбачає поліпшення умов зберігання наших фондів. Адже саме це є нині найбільшою проблемою. На жаль, наше фондосховище у дуже поганому стані, уражене грибком За кошти гранту ми планували закупити обладнання, зокрема, новітні сканери, зробити дегідратацію фундаментів, комплексно відреставрувати кілька об’єктів.

Цього тижня Львів черговий раз звернувся до ЮНЕСКО. За словами Андрія Вороновського, міська рада запропонувала організації свій варіант угоди і просить прямого її підписання з містом, а не з державою. Відповіді очікують найближчим часом.

Джерело: “Львівська пошта”