Менцинського вул.

Площу Григоренка з вулицею Городоцькою з’єднує вулиця Менцинського, названа так 1991 року на честь видатного українського оперного співака Модеста Менцинського (1875-1935); від 1927 року називалася Побригідська, оскільки виходила до колишнього монастиря бригідок; від 1971 року – Бригідська; від 1995-го – Коллонтая на честь польського політика та публіциста Гуґо Коллонтая (1750-1812); у часи німецької окупації – Керкерштрассе, в 1950-1991 рр. – Менжинського на честь російського комуністичного діяча В’ячеслава Менжинського (1874-1934).

У будинку № 1 у 1950-1960 роках була майстерня з ремонту меблів, у 1960-1980 рр. – ательє з пошиття портьєр та інформаційне бюро облкниготоргу “Книга поштою”, в 90-х роках ХХ ст. – перший і єдиний у Львові спеціалізований магазин ляльок “Барбі”. Нині тут міститься комп’ютерний “Нова-Центр” і крамниця “Джинси”.

В будинку № 4 за Польщі була цегельня Шьонфельда, від радянських часів працює кав’ярня та магазин автозапчастин і побутової хімії.

У будівлі № 6 за Польщі виготовляли меблі Lakme, тепер тут бутик “Ілона” та крамниця італійського взуття “Колізей”.

У будівлі № 8 за Польщі функціонувала єврейська купецька гімназія, гуртівня аптекарських товарів “Озон” і кравецьке ательє “Поступ”, у часи СРСР тут був технікум радянської торгівлі, нині – Інститут економіки й туризму.

В будинку № 10 за польських часів були магазини канцелярського приладдя Гюттеля й електротехнічних товарів Тау, тепер – “Брокбізнесбанк” і кафе “Ліана”.

Забудова вулиці: історизм, сецесія, класицизм.

Джерело: “”, 5 вересня 2008 року, № 129 (437)