Володимир Хромченков

489.3.3. Готель для заможних прочан, 1851 (архіт.).

Корпус № 56. У південно-західній частині Гостиного двору, на крутому схилі.

Збудовано за проектом арх. П. Спарро. Був однією з перших цегляних споруд Гостиного двору. Тривалий час використовувався під житло.

1979 – 80 проведено капітальний ремонт будинку (з пристосуванням під обчислювальний центр Міністерства фінансів УРСР), під час якого замінено перекриття по дерев’яних балках на залізобетонні, переплановано приміщення. 1986 будинок передано заповіднику. 2004 реставровано з пристосуванням під готель за проектом арх. В. Хромченкова.

Двоповерховий, на високому цокольному поверсі, цегляний, тинькований, пофарбований, у плані прямокутний, вкритий вальмовим дахом з бляшаною покрівлею. Планування коридорне двобічне. Перекриття пласкі, залізобетонні, над підвалом і цокольним поверхом – цегляні циліндричні склепіння з розпалубками.

Зведений з використанням форм класицизму. Фасади розчленовано міжповерховим, підвіконними та фризовим гуртами, завершено карнизом великого виносу з модульйонами, фланковано пласкими наріжними лопатками. На східному фасаді горизонтальні членування посилено рустуванням першого поверху. Бічні частини з тридільними вікнами виявлено розкріповками та підкреслено обабіч здвоєними пласкими лопатками-пілястрами на висоту двох поверхів. Прямокутні віконні прорізи акцентовано замковими каменями на першому та обрамлено розірваними наріжними лиштвами на другому поверсі. Входи з високих ганків на південному, північному і східному фасадах оформлено чотириколонними портиками зі здвоєними гладкофустовими колонами та трикутними дерев’яними фронтонами. Ще один вхід – на західному фасаді.

Пам’ятка – цікавий зразок цивільної архітектури серед. 19 ст.

Перебуває у віданні монастиря, використовується як готель.

Література:

Закревский Н. В. Описание Киева. – М., 1868. – Т. 2; Сементовский Н. Киев, его святыни, древности, достопамятности… – К.; СПб., 1900; Титов Ф. И. Путеводитель при обозрении святынь и достопримечательностей Киево-Печерской Лавры и г. Киева. – К., 1910.