Людмила Рилкова

489.1.21. Ківорій водосвятний, 1897 (архіт.). Корпус № 95. На соборній площі, у сквері біля Великої дзвіниці, де у 1-й пол. 19 ст. була альтанка.

Виготовлений механічним закладом Й. Герстофа за проектом арх. В. Ніколаєва. В центральній частині встановлено чавунну чашу з розбірними кранами. В 1906 майданчик з ківорієм обнесено металевими гратами, виготовленими за кресленням арх. Є. Єрмакова у друкарській майстерні Лаври під керівництвом механіка М. Бергера.

В цьому ж році майданчик забрукували цеглою. Під час артобстрілу 9 – 11 червня 1920 ківорій пошкоджено снарядами. Ремонтно-реставраційні роботи за проектом арх. В. Безякіна проведено 1976 не в повному обсязі (не відновлено чавунну чашу). 2000 підведено водогін та встановлено нову чашу, розібрано огорожу майданчика та зроблено нову за зразком огорожі 1906. Ажурна металева споруда у плані восьмикутна.

Сферична баня з чотирма півциркульними фронтонами спирається на вісім чавунних колон з чітко позначеними базами на високих циліндричних п’єдесталах. Фусти колон декоровано канелюрами, масивні капітелі – рослинним орнаментом. Півциркульні фронтони прикрашено медальйонами з олійним живописом (сюжети «Преподобний Антоній Печерський», «Христос і самаритянка», «Преподобний Феодосій Печерський», «Хрещення») та фризом з просічного заліза.

Аналогічний підзор оперізує звис бані, завершеної позолоченим хрестом на литій мідній кулі. В декоративному оздобленні вдало поєднуються позолота, ковані деталі, чавунне литво.

У центрі майданчика під ківорієм встановлено чавунну водометну колону з насадкою для питного фонтанчика.

Водоприймальна чаша овальної форми.

Ківорій – один з кращих зразків малих архітектурних форм кін. 19 ст.

Література:

Архів «УкрНДІпроектреставрація», № 3818-П. Рилкова Л. П. Водосвятний ківорій (Паспорт на пам’ятку). – К., 1987 (рукопис); ЦДІАУК, ф. 128, оп. 1 благ., спр. 3509; оп. 2 заг., спр. 371; Путеводитель по Киеву и его окрестностям с адресным отделом, планом и фототипическими видами г. Киева / Изд. В. Д. Бублик. – К., 1890.