Башта св.Івана Кущника (№ 88)

Розмір зображення: 600:800 піксел

Башта св.Івана Кущника (Часова) 1698 р. [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 6].

Башта Івана Кушника (Часова) 1698 р. [Постанова Ради міністрів УРСР “Про впорядкування справи обліку та охорони пам’ятників архітектури на території Української РСР” № 970 від 24.08.1963 р.].

Башта Івана Кушника 1698 р. [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

Вежа Івана Кущника

Вежа Івана Кущника побудована коштом І.Мазепи як сторожова вежа в 1698 р. разом з кам’яним муром і входить до системи фортифікаційних споруд монастиря. Назва її походить від церкви на честь Івана Кущника – патрона гетьмана І.Мазепи, яку збиралися облаштувати на другому ярусі вежі, але так і не відкрили.

Спочатку вежа була двох’ярусною. Верхній ярус надбудували під час реставрації в 1718-1727 рp. Нижній ярус призначався для оборони.

В даний час вежа Івана Кущника триярусна, цегляна, отинькована, восьмигранна в плані, завершена декоративною дерев’яною маківкою і хрестом. З боку подвір’я до неї ведуть масивні металеві двері. Перекриття першого ярусу склепінчасті, верхнього ярусу – дерев’яні. Стіни завершені карнизом. У стінах першого ярусу раніше були амбразури для гармат. В другому ярусі – вісім вікон з напівкруглим завершенням – бійниці для гармат, які у випадку небезпеки можна було використовувати для стрілянини. Вікна другого ярусу і барабана довгий час були замуровані і відкриті лише в 1973 р. під час реставрації. Цинкова покрівля вежі пофарбована у зелений колір. Стовпчики і карнизи барабана, главка і хрест – позолочені.

Вежа виступає за мури і лише одна з її восьми граней стиснута мурами з обох боків. Вежа має виходи на бойові галереї.

Незважаючи на оборонне призначення, пірамідальна композиція надає вежі Кущника відчуття стрімкого руху вгору, що характерно для архітектурного ансамблю Києво-Печерської лаври.

У 1969-1973 рp. пам’ятку відреставрували – були укріплені стіни і склепіння, відновлені дерев’яні конструкції главки, перекриття, цегляна підлога на першому ярусі.