Церква Введення (Поділ)

Стояла на перехресті вул. Почайнинської (Почаївської) та Ярославської, 44.

Кам’яний храм спорудили в 1885 р. за проектом В.Ніколаєва. Споруда мала форми візантійської культової архітектури. У плані це була хрещата однобанна, одноапсидна церква. Горизонтально рустовані фасади прикрашались цегляними орнаментами у вигляді грецьких та латинських хрестів, завершувались масивними півциркульними закомарами. Середохрестя увінчував масивний круглий у плані барабан із закомарами та півциркульними вікнами з напівсферичним куполом. Над притвором було збудовано двоярусну дзвіницю, яка налічувала п’ять дзвонів. Нижній ярус дзвіниці був у плані квадратний, верхній – гранчастий, з півциркульними дзвоновими отворами, прикрашеними напівколонками, увінчаний напівсферичним куполом. Святинею храму вважалися частки мощів св. Власія. Біля церкви в 1900 р. збудували дерев’яне двоповерхове приміщення для парафіяльної школи.

За наказом тоталітарного більшовицького режиму храм було закрито 17 листопада 1935 р. і невдовзі зруйновано. Місце церкви залишилось незабудованим. З кінця 1990-х рр. провадяться підготовчі роботи з відбудови.