Церква Преображення (Голосієво)

Преображенської пустині Преображенська церква. Мурований храм, споруджений у 1873 р. у Преображенській пустині Києво-Печерської лаври. Пустинь заснована в 1860-х рр. у Голосіївському лісі на місці Болгарського хутору. На території скиту розміщувалося лаврське кладовище. Церква являла собою прямокутну у плані споруду в перехідних формах від класицизму до російського архітектурного стилю. Стіни храму були стримано декоровані. Над вівтарною частиною розміщувалась баня з ліхтарем на гранчастому барабані. Над західним входом було зведено одноярусну дзвіницю з наметовим завершенням в обрамленні кокошників.

У 1909 р. храм реконструйовано. У 1924 р. пустинь передано Київській секції наукових робітників під будинок відпочинку. Протягом 1930-60-х рр. більшовицькою владою всі будівлі монастиря було зруйновано.

Довідка у Вікіпедії (Покровська церква):