Церква всіх святих (Щекавиця)

Церква Всіх святих. Кам’яна, споруджена на горі Щекавиця в 1782 р. Невеликий однодільний храм з масивним восьмигранним барабаном та грушоподібною банею, прикрашеною позолоченими зірками, мав форми пізнього бароко. Стіни споруди прикрашав декор у вигляді корінфських пілястрів, характерних для рококо сандриків над вікнами тощо. У 1809 р. до західного фасаду прибудували двоярусну дзвіницю з високим шпилем у стилі ампір. У 1858 р. до храму добудували бічний вівтар, який дещо зіпсував цілісність композиції. Навколо церкви існував давній цвинтар, на якому першим було поховано князя Олега, а пізніше – представників аристократичних київських родів. З 18 ст. тут заснували міське кладовище. Церква з дзвіницею відігравали важливу роль у формуванні краєвиду київського Подолу та його гір.

Пам’ятку зруйнували згідно з рішенням комуністичної міської влади від 21 жовтня 1935 р. Тоді ж було знищено і меморіальне кладовище, щоб відібрати пам’ять про далеке минуле в українців. На місці церкви у другій половині 20 ст. споруджено радіовежу.