Церква св.Іллі (Петлюри, № 29)

Розмір зображення: 683:1092 піксел

Навесні 1919 р. українська православна громада зробила спробу домовитись з ченцями Михайлівського Золотоверхого монастиря про відправи в Іллінській церкві (вул. Безаківська – Комінтерна, 25). Здогадно, 15 лютого 1920 р. громада УАПЦ таки набула цей храм. Остання служба тут відбулась на Великдень 1929 р. [Мельник О. Іллінська парафія УАПЦ: історія навколо однієї світлини. – Український археографічний щорічник, 2004 р., т. 8-9, с. 786 – 791].

Кам’яний храм, зведений у 1908-1914 рр. за проектом Є. Єрмакова поблизу залізничного вокзалу. Закладали церкву з нагоди святкування 800-річчя Михайлівського Золотоверхого монастиря, подвір’ям якого і мав стати храм. Попередньо церкву планували присвятити Преображенню Господньому, але закладини відбулися 20 липня (2 серпня) на день св. Іллі. Споруда була унікальним прикладом поєднання в культовому зодчестві початку 20 ст. форм псевдоросійської архітектури та віденської сецесії. Подібної пам’ятки більше в Києві споруджено не було. Квадратна у плані, завершувалась шістьма цибулястими банями на круглих у плані барабанах, прикрашених кокошниками. Із західного боку, над притвором, було збудовано дзвіницю з наметовим завершенням і маківкою. Вхід до храму прикрашав наметовий ґанок. Фасади прикрашав дрібний ліпний та цегляний декор (ліпні та аркатурні фризи тощо). Великі круглі вікна, що членувалися двома коринфськими колонами зі скошеними завершеннями, вдало вписувались у кілеподібні арки, якими завершувалися північний та південний фасади. Під круглими вікнами розташовувалися три вузьких вікна з характерними для мавританської архітектури формами прорізів. Споруда була помітним орієнтиром у цьому районі.

Пам’ятку зруйнували за наказом комуністичного тоталітарного режиму в середині 1930-х рр. Стояла на вул. Комінтерну, 25, на розі вул. Жилянської. Тепер територія київської ТЕЦ. На початку 21 ст. розроблено проект і прийнято рішення про відбудову цієї унікальної споруди.