Церква Благовіщення (Либідська)

Розмір зображення: 1620:1011 піксел

Зведена на вул. Жандармській у 1887 р. на кошти міського голови І. Толлі за проектом архітектора Володимира Ніколаєва. Споруда була вирішена у притаманному цьому зодчому візантійському стилі. П’ятибанна будівля являла собою у плані грецький хрест. Над середохрестям розміщувався масивний барабан зі сферичним куполом. Чотири невеличкі сферичні бані розташовувалися в кутах між раменами хреста. Із західного боку церкви, над притвором, містилась дзвіниця. Нетиньковані фасади прикрашались цегляними орнаментами. У 1889 р. вулицю перейменовують на Маріїнсько-Благовіщенську на честь храму та Маріїнської общини сестер жалібниць, будівля якої стояла напроти. Рішення про знесення Благовіщенської церкви було прийнято 28 травня 1934 р. президією Київської міськради, руйнування було частиною кампанії масового нищення культових пам’яток Києва більшовицькою владою. До нашого часу збереглися невеличкі будинки причту, які були зведені біля храму.

Община – Саксаганського, № 75; мабуть церква стояла на місці школи (№ 64), а вцілілі будинки – № 62, 66.