Церква св.Дмитра

Церква св.Дмитра

Розмір зображення: 708:800 піксел

Церква св.Дмитра 1760 р., відновлена в 1917 р. (дерев.) [Шематизм єпархії Перемиської на 1925 р., с. 190].

Дерев’яна церква св.Дмитра 1760 р. [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 111].

с. Ляшки Завязані (Зав’язанці).

Мостиський.

Церква св. Дмитра. 1760.

У 1510 р. тут вже існувала церква. Дідич села Юзеф Мнішек надав їй привілей у 1743 р. Попередня дерев’яна будівля зведена у 1760 р. (шематизм 1903 р. помилково датує її 1560 p.). Відновлювалася і ремонтувалась у 1798, 1894 та 1917 рр. Це була тризрубна одноверха будівля, завершена над навою чотирибічним наметовим верхом з одним заломом. По першій світовій війні відбудована мешканцями після воєнного руйнування зі зміною вигляду на безверху будівлю, гребінь двосхилого даху нави якої вінчала маківка. Стояла зачинена з 1962 р. Відкрита у 1989 р. У 1989 р. громада розпочала спорудження мурованого, хрещатого в плані храму, шляхом оббудови старої церкви, яку пізніше розібрали.

Архів інституту «Укрзахідпроектреставрація», ЛО222/1.

Драган М. Українські деревляні церкви. – Львів, 1937, c. 75.