2005 р. Церкви Холмської єпархії

В межах міста, локованого Яном Замойським у 1580 р., українська громада отримала привілей на будову православної церкви 10 січня 1589 р. 1 Саме будівництво мурованої споруди при сприянні константинопольського патріарха Єремії, зведеної за проектом архітекторів Яна Яросєвича і Яна Вольфа, тривало з 1601 по 1604 рр. 2 Враховуючи її розташування біля самих міських мурів, споруда мала оборонний характер (оборонні бійниці вежі). При церкві виникло братство, яке отримало у 1616 р. право ставропігії. 3 До 1631 р. у церкві був встановлений шестиярусний ренесансо-вий іконостас. 4 У 1690-1699 рр. добудовано вежу-дзвіницю над бабинцем, на другому ярусі якої влаштовано хори. 5 Парохом церков св. Миколи та Воскресения Господнього в цей час був священик Микола Машкевич. 6 Автором проекту добудови вежі, правдоподібно, був Ян Міхал Лінк. 7 Ймовірно, тоді ж, в кінці XVII ст., церква стає греко-католицькою і 1706 р. при ній створюється василиянський монастир. 8

У 1720 р. в ній відбувся знаменитий Замойський синод греко-католицької церкви, що мав сильний вплив на її подальший розвиток. У середині XVIII ст. (не раніше 1753 р. ) до церкви добудований монастирський корпус. 9 У 1764 р. добудовано захристію і ризницю. 10 Декретом папи римського від 2 травня 1744 р. про ліквідацію малочисленних монастирів, в яких було не більше 8 монахів, замостський монастир приєднано до верхратського. 11

Деякі перебудови здійснено в кінці XVIII та на початку XIX ст. Найбільші зміни у зовнішньому вигляді церкви відбулися після ліквідації василиянського монастиря указом імператора у 1864 р. після польського повстання 1863 р. 12 У 1868 р. розібрано монастирський корпус. Тоді ж замуровано вхід з півдня в наву, а зроблений вхід з півночі в ризницю. 13 З 1875 р. церква православна. Після першої світової війни перетворена на костел св. Станіслава Костки. 14 20 жовтня 1926 р. знищено пам’ятковий іконостас першої половини XVII ст. 15 Під час другої світової війни перетворена на греко-католицьку церкву св. Миколи. 16 Після закінчення війни – костел св. Миколи. Реставрована у 1969-1971 рр. 17

Розташована в східній частині колишнього оборонного міста при неіснуючому тепер бастіоні. Мурована тинькована барокова споруда. Складається з прямокутної нави з двома півциркульними конхами, вужчого гранчастого вівтаря з двома прямокутними захристіями по боках та прямокутного бабинця з вужчим присінком. Вівтар вкритий п’ятисхилим дахом, який давніше вінчала барокова маківка на восьмибічному ліхтарі. Нава перекрита великою чотирибічною банею, завершеною світловим восьмибічним ліхтарем з бароковою маківкою. Над бабинцем здіймається струнка висока восьмибічна вежа, завершена пізньобароковою банею. Присінок накритий двосхилим причілковим дахом. Стіни церкви і вежі членовані пілястрами, завершені профільованими ґзимсами. Вхід в церкву веде через скромний пізньоренесансовий арковий портал з розетами. Присінок і бабинець перекриті хрестовими склепіннями. У першому ярусі дзвіниці-бабинця розташовані хори. Нава перекрита зімкненим склепінням, декорованим стюковою пізньоренесансовою різьбою, відновленою під час реставрації 1969-1971 рр. під наглядом професора Яцка Руґета з Кракова. Внутрішній вистрій втрачений.

1. Петров Н. Холмско-Подлясские православные монастыри. // ПРС. T. VII. – С. 168-217.

2. Древняя св. Николаевская церковь в г. Замостье и находящийся в ней иконостас. // ПРС. Т. VII. – С. 259.

3. Петров Н. Холмско-Подлясские православные монастыри. // ПРС. T. VII. – С. 168-217.

4. Древняя св. Николаевская церковь в г. Замостье и находящийся в ней иконостас. // ПРС. T. VII. – С. 259.

5. Kowalczyk J. Zamość. Przewodnik. – Zamość, 1995. – S. 79.

6. Площанский В. Прошлое Холмской Руси по архивным документам XV-XVIII ст. и др. источникам. – Вильна. Т. 2, 1901.

7. Kowalczyk J. Zamość. Przewodnik. – Zamość, 1995. – S. 79.

8. Гербачевский Т. Русские древности и памятники православия Холмско-Подляшской Руси (Люблинская и Сідлецкая губ. ). 1892. – С. 51.

9. Рішетилович А. Замостская Свято-Николаевская церковь (историческое описание). // ХВЕВ, 1879. № 18. – С. 305-313.

10. Saładiak A. Pamiątki i zabytki kultury ukraińskiej w Polsce. – Warszawa, 1993.

11. Петров Н. Холмско-Подлясскіе православные монастыри. // ПРС. T. VII. – С. 168-217.

12. Там само.

13. Решетилович А. Замостская Свято-Николаевская церковь (историческое описание). // ХВЕВ, 1879. № 18. – С. 305-313.

14. Kowalczyk J. Zamość. Przewodnik. – Zamość, 1995. – S. 81.

15. Винниченко I. Українці Берестейщини, Підляшшя й Холмщини в першій половині XX століття. Хроніка подій. – Київ, 1997. – С. 196.

16. Kowalczyk J. Zamość. Przewodnik. – Zamość, 1995. – S. 81.

17. Там само.