Костел діви Марії - королеви Польщі

Zamość – par. M.B. Królowej Polski

ul. Ks. Prymasa S. Wyszyńskiego 5, 22-400 Zamość,

Proboszcz: ks. Janusz Romańczuk (1942-1965-1984)

Wikariusze:

Rezydent: Ks. Jacek Zieliński

Do parafii należą ulice: Bohaterów Monte Cassino, Hrubieszowska nry: 15-45, Infułacka, Jasna, Kiepury, Kilińskiego nry: 30-68 (przy torach), Kmicica, Krzywa, Miła, Niepodległości, Odrodzenia, Orlicz-Dreszera, Pocztowa, Prosta, Skośna, Szarego, Szymonowicza, Wesoła, Wierzbowa, Prymasa Stefana Wyszyńskiego, Zajazd, Zamoyskiego, Żytnia

Odpust: 3 V

Liczba mieszkańców: 10500

Historia parafii:

Decyzją bp. Bolesława Pylaka rozpoczęto w r. 1982 tworzyć w Zamościu nowy ośrodek duszpasterski. Parafia została erygowana, 8 XII 1983 r., powstała z podziału parafii kolegiackiej oraz św. Mikołaja i Św. Krzyża. Włączono ją do dekanatu zamojskiego nowomiejskiego (obecnie zamojski). Poświęcenie placu pod budowę kościoła odbyło się 10 maja 1983 r. W Uroczystość Niepokalanego Poczęcia NMP w 1983 r. poświęcenie kaplicy pw. MB Królowej Polski. 12 czerwca 1999 r., przy kościele parafialnym, miało miejsce spotkanie wiernych naszej Diecezji ( i nie tylko) z Ojcem Świętym Janem Pawłem II.

Kościół parafialny, pw. MB Królowej Polski, z lat: 1986 – 93, kamień węgielny, z Bazyliki św. Piotra w Rzymie, poświęcony, 13 IV 1987 r., przez Ojca Świętego Jana Pawła II, wmurowany, 21 VI 1987 r., przez bpa lubelskiego Bolesława Pylaka. Murowany z czerwonej cegły, wg projektu mgr inż. archidiec. Romana Orlewskiego, konstruktor – inż. Edward Mirowski, inspektor nadzoru – inż. Edward Typiak, konsekrowany, 8 grudnia 1993 r., przez bpa zamojsko-lubaczowskiego Jana Śrutwę. Założony na planie wieloboku do którego, od strony północnej, przylega budynek Kurii Diecezjalnej, w stylu współczesnym, architekturą przypomina koronę nawiązującą do tytułu kościoła. Ołtarz główny wykonany w mozaice, poświęcony, 12 grudnia 2000 r., przez bpa zamojsko-lubaczowskiego Jana Śrutwę. W centralnym miejscu ołtarza, na tle mozaiki ziemi – jutrzenki – umieszczony obraz MB Królowej Polski, powyżej rzeźba Chrystusa Zmartwychwstałego obejmującego swoim miłosierdziem, przedstawionego w postaci świetlistego koła, cały wszechświat, wyk. wg projektu archidiec. Marii Gmyz z Zamościa.

Obok kościoła dzwonnica z r. 1998, w niej trzy dzwony poświęcone, 12 czerwca 1999 r., przez Ojca Świętego Jana Pawła II

Odpust: MB Królowej Polski (3 V)

Księgi metrykalne:

chrztów od r. 1983

małżeństw od r. 1983

zmarłych od r. 1983

Kronika parafialna od r. 1983

Powołania z terenu parafii: ks. Stanisław Kiciński, ks. Dariusz Bajwoluk, dn Krzysztof Giera, s. Elżbieta Marczyńska (FSC), s. Wincenta Wójcikiewicz (OCD), s. Olimpia Bojarska (Zgr. Sióstr MB Miłosierdzia)

Zgromadzenia zakonne istniejące na terenie parafii: Zgromadzenie Sióstr Najświętszego Imienia Jezus pod opieką Najświętszej Maryi Panny Wspomożenia Wiernych

Stowarzyszenia, organizacje i ruchy religijne: Akcja Katolicka, duszpasterstwo nauczycieli, Ruch Światło-Życie, Legion Maryi, Wspólnota Krwi Chrystusa, ministranci, Koła Żywego Różańca, parafialny zespół charytatywny, poradnia rodzinna, schola,

Szkoły istniejące na terenie parafii: Zespół Szkól Ponadgimnazjalnych nr 3 w Zamościu, Zasadnicza Szkoła Zawodowa w Zamościu, Gimnazjum Publiczne w Zamościu, Szkoła Podstawowa nr 4 w Zamościu, Miejskie Przedszkole nr 12 w Zamościu, Miejskie Przedszkole nr 15 w Zamościu