Костел св.Альберта

Zamość – par. Brata Alberta

ul. Dembowskiego 24, 22-400 Zamość,

Proboszcz: ks. Jan Borowski (1951-1975-1994)

Wikariusze: ks. Czesław Koraszyński (1970-1997-2001); ks. Andrzej Kijek (2000, 2007)

Do parafii należą ulice: Aleje 1-Maja, Armii Krajowej, Armii Ludowej, Atamanowa, Bojarczuka, Batalionów Chłopskich, Brzozowa, Budowlana, Chmielna, Daszyńskiego, Dembowskiego, Dobra, Drzymały, Głogowa, Górna, Graniczna, Herbsta, Jasielskiego, Jesienna, Kierszniewskiej, Klukowskiego, Korczyńskiego, Letnia, Lipowa, Lubelska od nru 36, Ludowa, Łubinowa, Maćkowskiego, Majdan, Milejewa, Młodożeńca, Miodowa, Nasienna, Orna, Osiedlowa, Piechowicza, Pieszki, Powiatowa od nru 47, Powstańców, Północna, Pszeniczna, Reymonta i od nru 63, Rydla, Sikorskiego, Sitaniec Piaski, Słonecznikowa, Swobodna, Szklarniowa, Szwedzka – nry nieparzyste i nry parzyste od ul. Akacjowej, Tarninowa, Tartaczna, Tetmajera, Topolowa, Witosa, Wróblewskiego, Zachwatowicza, Zagrodowa, Zimowa, Żabia

Odpust: niedziela po 17 VI

Liczba mieszkańców: 5467

Historia parafii:

Parafia św. Brata Alberta w Zamościu erygowana została, 22 grudnia 1994 r., przez bpa zamojsko-lubaczowskiego Jana Śrutwę. Wydzielono ją z parafii: św. Michała Archanioła w Zamościu i św. Bartłomieja Apostoła w Sitańcu. W r. 1995 poświęcono plac pod budowę kościoła, 25 grudnia 1996 r. bp zamojsko-lubaczowski Jan Śrutwa poświęcił kaplicę, która służy obecnie jako kościół parafialny.

Msze św. w niedziele i święta, godz.: 7.30, 9.00, 11.00, 14.00, 17.00

Księgi metrykalne:

chrztów od r. 1995

małżeństw od r. 1995

zmarłych od r. 1995

Kronika parafialna od r. 1995

Powołania z terenu parafii: ks. Krzysztof Koprowski, ks. Piotr Mazur, ks. Dariusz Misa (archidiec. lubelska), ks. Stefan Misa (archidiec. lubelska), dn Grzegorz Bartko, dn Mariusz Pastuszak, al. Adrian Borowski (I rok WSD), s. Ewa Radawiec (OSB), s. Regina Myszka (Zgr. Sióstr “Wspólnej Pracy” od Niepokalanej Maryi)

Stowarzyszenia, organizacje i ruchy religijne: Ruch Światło-Życie, kSM

Szkoły istniejące na terenie parafii: Filia Szkoły Podstawowa nr 9 w Zamościu