Церква св.Михаїла

Церква св.Михаїла

Розмір зображення: 800:535 піксел

Загальний вигляд з позиції А1. Фото автора, червень 1998 р. Джерело: Слободян В. Церкви Холмської єпархії. – Львів: Наукове товариство ім. Шевченка, 2005 р., с. 204.

У 1911 р. 1 для розквартированих в місті російських військ була збудована на території казарм гарнізонна церква, звана Бутирською. У 1918 р. церкву перероблено на костел св. арх. Михайла. 2 Ремонти 1918 та 1930-х рр. змінили вигляд будівлі – знято неоросійську баню і барабан над навою. Ґрунтовно перебудована у 1984 р. за проектом архітектора Я. Радзіка 3 – розбудовано вівтарну частину і зроблено нове перекриття дахів її. Вкрито її чотирисхилим дахом з неоґотичною сиґнатуркою. Тоді ж замінено і покриття вежі-дзвіниці.

Розташована на вул. Люблинській. Мурована з цегли нетинькована споруда в неоросійському стилі. Тепер це витягнена зі сходу на захід мурована з цегли споруда в плані латинського хреста. Складається з прямокутного в плані об’єму бабинця гранчастих вівтаря зі сходу та бічних рамен. Головний об’єм вкритий тепер двосхилим дахом, рамена – п’ятисхилими. Над середхрестям здіймається баня мо-дерністичних форм. Над західним причілком здіймається восьмибічний ярус вежи-дзвіниці з вузькими півциркульно завершеними голосниковими прорізами, вкритий високим восьмибічним шпилем. Стіни старої частини багато декоровані орнаментам, викладеним з цегли – нішами і хрестами на лопатках, півколонками обрамування вікон, порталами входів, орнаментованими ґзимсами в неоросійському стилі. Стіни добудованих рамен і вівтаря мають стилізований модерністичний декор, що нав’язує до старого. Інтер’єр повністю змінений.

1. Kowalczyk J. Zamość. Przewodnik. -Zamość, 1995. – S. 168.

2. Saładiak A. Pamiątki i zabytki kultury ukraińskiej w Polsce. – Warszawa, 1993.