Церква Успіння

Існувала у XVI-XVII ст. на передмісті Панєнщина. 1 У документі – скарзі владики Леонтія 1581 р. про відмову сплати священиками церковних податків згадується парох о. Максим Шафран, 2 а у документах 1602 р. – о. Іван. 3 Парохом у 1628-1633 рр. був о. Андрій Вавришович. 4 У 1633 р. це була єдина православна церква в місті (решта вже перейшли на унію). 5 У 1636 р. православна парафія була підпорядкована Луцькому єпископові. 6 При церкві у 1654 р. єпископом Яковом Сушею засновано жіночий монастир. 71663 р. польський король Ян Казимир надав йому привілей, підтверджений 1679 р. королем Яном III Собєським. Ігуменею у 1674 р. була Євфросинія Фалимирівна. Монастир ліквідований у 1723 р. єпископом Йосифом Левицьким. 8 Церква перестала існувати на протязі XVIII ст.

1. KZSzP. Z. 5. Powiat Chełmski. – Warszawa, 1968. – S. 4.

2. Акты издаваемые Виленскою археографическою комиссиею. Том XIX. Акты, относящееся к исторіи бывшей Холмской єпархій. – Вильна, 1892. – С. 255.

3. Площанский В. Прошлое Холмской Руси по архивным документам XV-XVIII ст. и др. источниками – Вильна. Т. 1, 1899.

4. Там само.

5. Акты издаваемые Виленскою комиссиею для разбора древних актов. Том XXIII. Акты Холмскаго гродскаго суда. – Вильна, 1896. – С. 122.

6. Площанский В. Прошлое Холмской Руси по архивным документам XV-XVIII ст. и др. источникам. – Вильна. Т. 2, 1901. – С. 18.

7. Там само. – С. 121.

8. Там само.