Церква св. Олексія, Петра, Йона і Филипа

Розмір зображення: 580:800 піксел

В 1901-1908 рр. 1 для розквартированого в місті 65 Московського полку піхоти зведено муровану гарнізонну церкву, звану Московською, або навіть Московським собором. 2 Будова була посвячена перебуванню імператора Росії Миколи II в місті. Після першої світової війни у 1918 р. 3 (1921 р. 4) розібрана польською владою як свідок московської (російської) неволі.

Розташовувалась на розі вулиць Люблинської та Трубаковської. Належала до типових споруд російсько-візантійського стилю.

1. Rudnik S. Rozwój przestrzenny Chełma – tendencje historyczne i perspektywy. // Chełm i Chełmskie w dziejach. – Chełm, 1996. – S. 234.

3. Prożogo K. Chełm. Przewodnik. – Warszawa, 1993. – S. 73.

4. Напис на марці, виданій УДК в Холмі під час німецької окупації.