Церква св. Духа

Церква св. Духа

Марка пошти УДК ХОЛМ 1941 – 1943 рр. Джерело: Слободян В. Церкви Холмської єпархії. – Львів: Наукове товариство ім. Шевченка, 2005 р., с. 441.

У 1870 р. в зачиненому попіярському костелі, зведеному в бароковому стилі у 1742 р., влаштовано православну шкільну церкву, яка була філією парафії св. Івана Богослова. 1 Тоді ж здійснено ремонт і пристосування костелу на церкву, вінчаючи дах цибулястою главкою в центрі і чотирма меншими на наріжниках. 2 В приміщеннях монастиря була відкрита чоловіча гімназія. У 1911 р. церкву передано повністю в її користування. 3 Після першої світової війни знову перетворена на костел. У 1935 р. через злий технічний стан костел розібрано, а площа, що утворилася дістала назву св. Духа. 4

1. ЦДІА, фонд 693, опис 1, справа 585.

2. Там само.