Церква св. Трійці [19 ст.]

В 1880 р. 1 для військових зведено при Бутирських казармах, розташованих в дільниці Шліхонки, на вул. Кошаровій, муровану гарнізонну церкву в неоросійському стилі, звану за назвою полку Бутирською. 2 Зачинена після першої світової війни споруда викорстовувалася для різних цілей. У 1980 р. церкву відремонтовано і пристосовано на костел св. Казимира новоствореної католицької парафії. 3

Зведена з червоної цегли, нетинькована споруда в плані витягненого прямокутника, вкрита двосхилим дахом. Над присін-ком, що прилягає до західного фасаду, здіймається два восьмибіч-ні яруси вежі-дзвіниці, завершені бароковою банею, встановленою при ремонті 1980 р. Зовнішні стіни прикрашені арковим фризом і вінцевим профільованим ґзимсом. Віконні прорізи з півциркульним завершенням декоровані архівольтами. Внутрішній вистрій новий.

1. Rudnik S. Rozwój przestrzenny Chełma – tendencje historyczne i perspektywy. // Chełm i Chełmskie w dziejach. – Chełm, 1996. – S. 233.

2. Марка УДК Холм.

3. Prożogo К. Chełm. Przewodnik. – Warszawa, 1993. – S. 74.