Церква св.Трійці

Церква св.Трійці

Розмір зображення: 800:565 піксел

Виноградово. Церква св. Трійці. Світлина 2000 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 363.

Виноградово (Севлюш) Виноградівський район

Церква св. Трійці. 1996. (УГКЦ)

За даними о. Данила Бендаса, в 1932 р. спорудження при лікарні екуменічної каплиці.

Стефан Рокіцький, новопризначений головний лікар виноградівської лікарні, розпочав будівництво хірургічного корпусу та ініціював

Каплицю освятив єпископ Олександр Стойка 20 вересня 1936 р. С.Рокіцький знався на мистецтві, тому не дивно, що вівтар каплиці прикрасила картина видатного закарпатського художника Адальберта Ерделі.

Пацієнтів та працівників лікарні обслуговували виноградівські парохи о. Людвіг Дудинський та о. Павло Карцуб, капелани Олександр Бачинський, Юлій Бокшай, Микола Васовчик і Золтан Шолтес – відомий художник. У 1944 р. лікарняним священиком став о. Андрій Шімша. З приходом радянської влади в 1948 р. каплицю закрили і згодом перетворили на клуб, церковне обладнання разом з картиною Ерделі зникло без сліду.

У 1950 р. о. Андора Шімшу засудили на 25 років каторги. Помер у концтаборі за невідомих обставин у 1952 р.

У 1991 р. каплицю відреставрували за ініціативою головного лікаря Юрія Добоша, після чого 4 серпня споруду освятив греко-католицький священик о. Іван Роман. У посвяченні брав участь і римо-католицький священик о. Ласло Зотьков.

У 1996 р. Юрій Добош та о. Микола Дербак організували реконструкцію каплиці, тобто спорудження церкви.