Вінниківці с

Історичні адміністративні поділи

Відоме з поч. 16 ст. За переказом, спочатку село було південніше, в ур.Селище – воно спалене татарами. Там знаходили монети, уламки заліза, черепки посуду. На захід від села були рештки городища у формі кола з земляних валів

За переказом, у селі було 3 церкви. Одна з них зруйнована татарами (оповідали – провалилась у землю). У 1889 р. на місці однієї з церкво відкомали два дзовни вагою 1 пуд 18 фунтів (24 кг) кожен, з проіржавленими вушками і побитими внутрішніми стінками. На глибині 1.5 арш. (1 м) знайдено зотлілі шовкові ризи з нитками золотої парчі та рихлий шар березового вугілля. Друга церква була на іншому місці до 1748 р. [Приходы и церкви Подольской епархии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1901 г., т. 9].