Спасо-Преображенська церква

Хрещата дев’ятибанева церква зведена в 1732 – 1734 рр. (за іншими джерелами – в 1730 – 1732 рр.) коштом гетьмана Данила Апостола як фамільний храм-усипальня. 1734 р. тут і поховано цього гетьмана. У 1730-х роках майстернею В.Реклінського виконано іконостас церкви. 1809 р. у Спасо-Преображенській церкві охрещено М.Гоголя. Пам’ятка постраждала від пожежі 1811 р., після якої бані над компартиментами між раменами хреста не були відновлені і храм перетворився на п’ятибаневий.

Будівля розташована в центрі села на високому правому березі р.Псел і є значною містобудівною домінантою. Нині вона хрещата, дев’ятидільна, п’ятибанева, з гранчастими раменами й квадратними двоповерховими компартиментами між ними. Центральний 12-гранний підбанник несе зімкнене склепіння бані (висота до зеніту – 26 м), увінчане ярусним бароковим верхом з маківкою. В інтер’єрі перехід від центрального четверика з попружними арками до 12-гранника здійснено через паидативи і систему двоярусних тромпів. Західне рамено (бабинець) обладнано хорами. В інтер’єрі бабинця на стіні – поліхромний гетьманський герб.

Фасади будівлі на рівні хорів членуються фризом на два яруси. Ребра граней підкреслені пілястрами. До декору входять поширені мотиви народного мистецтва – розетки, крини, трилистники, бусинки, -різьблені по вогкому тиньку.

Три вхідні портали акцентовано трилопатевими арками, фланковано пілястрами й прикрашено орнаментами.

Цегляні стіни зовні та в інтер’єрі потиньковані й побілені. Дахи й бані укриті покрівельною сталлю по дерев’яних кроквах і кружалах.

В інтер’єрі домінує високий семиярусний іконостас, що займає всю ширину храму (23 м) і складається з головного іконостаса та двох іконостасів у бічних вівтарях. Загальна композиція налічує понад 100 ікон.

У кожному іконостасі є царські врата і по двоє дияконських дверей. Іконостас відзначається багатством орнаментального різьблення й декоративною насиченістю малярства. Найвищою майстерністю позначені ікони “Богородиця”, “Спаситель”, “Покров Богородиці”, “Трійця”, “Зішестя святого духа”, а також “Св. Уляна” і “Пророк Даниїл” – тезоімениті святі гетьмана і його дружини, яким надано рис портретної схожості з замовниками.

Спасо-Преображенська церква в с. Великі Сорочинці є визначною пам’яткою перехідного стильового етапу від українського Відродження до бароко та найвищим досягненням синтезу мистецтв цього періоду.

В.В.Вечерський

Джерело: Пам’ятки архітектури та містобудування України. – К.: Техніка, 2000 р., с. 199 – 200.