Церква св.Параскеви

Церква св.Параскеви

Розмір зображення: 600:405 піксел

Дерев’яна церква св.Параскеви 1786 р., майстер Стефан Кріль [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 149].

Діюча греко-католицька церква (станом на 30.06.2000 р.)

Парафіальна греко-католицька церква [2007 р.]

Деканат Краківсько-Криницький.

Джерело:

Cerkiew parafialna greckokatolicka pw. Św. Parascewy z 1786 r., obecnie kościół rzymskokatolicki; trójdzielna, konstrukcji zrębowej, pobita gontem i pokryta blachą; wyposażenie z XVIII-XIX w. Wzniesiona w typie zachodniołemkowskiego budownictwa cerkiewnego. Wieża z nadwieszoną izbicą wzniesiona w konstrukcji słupowo-ramowej. Zwieńczona baniastym hełmem ze ślepą latarnią. Nawa i prezbiterium nakryte oddzielnymi dachami namiotowymi łamanymi potrójnie i podwójnie. Dachy zwieńczone są podobnymi wieżyczkami jak hełm wieżowy. Zwieńczenie portalu babińca ma kształt łuku trójlistnego. Nawę i prezbiterium nakrywają pozorne sklepienia kopulaste, a babiniec strop z fasetami. Figuralno-ornamentalna polichromia z 1938 r. Wyposażenie kościoła: – późnobarokowy ikonostas z ikonami – ołtarz główny Prezbiterium do nowej liturgii przystosowane w latach 60. XX w. według projektu Witolda Popławskiego.