Руська Ропиця с

Село належало до Горлицького деканату Перемиської єпархії.

-> Cmentarz Parafialny – nowy

-> Cmentarz Parafialny – stary

-> Pomnik poległych milicjantów

-> Kapliczki i krzyże w Ropicy Górnej

Wieś położona w dolinie Sękówki na wys. 330-360 m n.p.m. Od północnego wschodu góruje nad nią góra Piwane (550 m), a od południowego zachodu góra Brusy (594 m) i Huszcza(581 m).

Nazwa wsi wywodzi się od nazwy rzeczki Ropica (dziś Sękówka) i może być, wg Stiebera, zarówno polskiego, jak i ruskiego pochodzenia. Początkowo występuje jako Ropica bez określenia jaka, lecz już od 1643 r. nazywana jest Ropica Ruską. Obecna nazwa – Ropica Górna – obowiązuje od 1948 r. Wieś, założona na prawie polskim, została przeniesiona w 1342 r., na mocy dokumentu wydanego przez Kazimierza Wielkiego, na prawo średzkie, a w XVI w. na prawo wołoskie. Od 1629 r. miejscowość stanowiła dobra królewskie i wchodziła w skład powiatu bieckiego. W XVIII w. należała do starostwa w Bieczu. Następnym jej właścicielem był starosta Wilhelm Siemieński, a później jego syn Stanisław i jego żona Petronela. Z historią Ropicy Górnej wiąże się ropa naftowa, wydobywana tu już w XIX w. W 1873 r. produkty z tutejszej kopalni zaprezentowano na Wystawie Powszechnej w Wiedniu.

W miejscowości zachowała się drewniana cerkiew greckokatolicka pw. św. Michała Archanioła, zbudowana w stylu zachodniołemkowskim w roku 1819. Obecnie jest kościołem rzymskokatolickim.

W Ropicy Górnej znajdują się 3 cmentarze wojskowe (nr 67, 77, 78) z I wojny światowej, zaprojektowane przez Hansa Mayra. Na pierwszym pochowano 57 żołnierzy austriackich i 54 Rosjan, na drugim – 407 żołnierzy, a na trzecim – 287.

Ропица русская, п. тамъ-же. Więźniowie Thalerhofu

Кулик Василій