Шимбарк с

Шимбарк с

За поділом 1999 р. – гміна Горлице, повіт Горлице, Малопольське воєводство.

Szymbark – Wieś letniskowa w dolinie rzeki Ropy, malowniczo położona wśród wzniesień Beskidu Niskiego zw. w tym rejonie Beskidem Gorlickim. Osada istniała już w połowie XIV w. W XVII-XIX w. w rejonie Szybarku istniały prymitywne huty szkła. W okresie międzywojennym wieś zaczęła się rozwijać jako letnisko. Zabytkowy dwór obronny (zameczek) gładyszów wzniesiony w XVI w., zrujnowany w czasie ostatniej wojny, obecnie w części odrestaurowany. Dwór zbudowany na rzucie prostokąta z czterema basztmi alkierzowymi na narożach, ozdobiony attyką, należy do najpiękniejszych budowli renesansu. Opodal dworu skansen budownictwa ludowego Pogórza – filia Muzeum Etnograficzego w Nowym Sączu. Ciekawy kościół drewniany z 1782 r. W szkole Szymbarska Izba Regionalna. Świątkowa Mała – Wieś w dolinie potoku Wisłoka, lokowana na prawie wołoskim, obecnie zamieszkiwana w dużej mierze przez Łemków. Zabytkowa cerkiew w stylu zachodniołemkowskim, trójdzielna, kryta częściowo gontem.

Shymbark [Ru] [Polish]

Gorlice District, present day SE Poland