Сяри с

Siary

-> Kapliczki i krzyże w Siarach

-> Pomnik Jezu Ufam Tobie

-> Pałac w Siarach

-> Pałac w Siarach

Siary położone są w północnej części gminy, nad potokiem Siary, na powierzchni 7,5 km kw. Na południu wznosi się góra Obocz (627m). Obecnie miejscowość zamieszkuje ponad 700 mieszkańców.

Miejscowość lokowana w XIV stuleciu na prawie niemieckim, a od XVII wieku wchodziła w skład starostwa niegrodowego w Lipinkach. W drugiej połowie wieku XVIII wieś stanowiła własność Kuropatnickich. Tereny Siar związane są z ropą naftową już od XVIII wieku. Między Siarami a Sękową znajdowały się płytkie studnie. Studnie ropy eksploatowano już w 1791 r.Pierwszy szyb naftowy założył tu Stanisław Jabłonowski w 1852 roku. Do Jana Wybranowskiego należały studnie znajdujące się na tzw. Pustym Polu. W latach 1852-1854 wykonano najgłębsze kopane ręcznie szyby, z których dostarczano ropę Ignacemu Łukasiewiczowi do Gorlic. Pod koniec XIX wieku było tu 156 szybów naftowych oraz destylarnia ropy naftowej, a na początku XX w. było tu ok. 400 szybów. Obecnie złoża są na wyczerpaniu.

W Siarach największą uwagę przyciąga secesyjny pałac wzniesiony w 1900 r. Właścicielem był Długosz Władysław. Okazały budynek usytuowany jest na wysokiej, pionowo spadającej w dolinę Sękówki skarpie. Pałac otoczony jest pięknym parkiem z licznymi starodrzewami, wspaniałą pergolą, kordegardą, fontanną i licznymi rzeźbami. Uroku dodaje staw z wyspą. W czasie wojny pałac uległ zniszczeniu, po wojnie skonfiskowany przez państwo i przekazany dyrekcji Stadniny Koni Huculskich. W latach 80-tych mieścił się w nim ośrodek szkoleniowo-wypoczynkowy dla pracowników rolnych oraz filia sanatorium z Wapiennego. Obecnie stanowi własność prywatną Pana Edwarda Brzostowskiego.

Джерело:

Siary – Wież w dolinie Sękówki na pd. od Gorlic, lokowana w XIV w. Studnie ropy eksploatowano już w 1791 r. Pod koniec XIX w. było tu 155 czynnych szybów naftowych. We wsi interesujący pałac zbudowany ok 1900 r.