2011 р. Севастополь не повертає католикам костьол

Міська рада Севастополя відмовилася повернути римо-католикам 100-річний костьол, який за радянської влади був перебудований у кінотеатр та громадський туалет.

Із 76 депутатів, переважна більшість яких представляють Партію регіонів, винесене на сесію міськради питання підтримало лише троє.

Причина відмови – формальна?

За словами голови міськради Юрія Дойнікова, подані документи підготовлені «із порушенням нормативної юридичної термінології», а тому «не відповідають нормам українського законодавства».

Крім того, як вважає голова міськради, долю побудованої у 1911 році «готичної» будівлі, де до 1936 року була римо-католицька парафія, а з 1950-х років – кінотеатр «Дружба», необхідно вирішувати на громадських слуханнях та на загальноміському референдумі.

Водночас, депутат фракції «Комуністи Севастополя» Артем Мальцев заявив з трибуни міськради, що підстав для передачі історичної будівлі католицькій громаді немає, оскільки «історія міста тісно пов’язана саме з православ’ям».

«Севастополь завжди був та залишиться православним!», – заявив депутат.

«Подяка» першим забудовникам Севастополя

Настоятель римо-католицької громади Севастополя, отець Юрій Зимінський каже, що повернення костьолу вірним – це, на його думку, відновлення історичної справедливості.

Адже, як каже священник, храм був зведений на кошти католиків, які 1783 року прибули до Криму та будували Севастополь разом із контрадміралом Томасом МакКензі – шотландцем, що служив у Російському флоті.

“Побудований на вулиці Католицькій 100 років тому костьол – це частка історії Севастополя. Починаючи з 1936 року, коли під час чергової хвилі «червоного терору» був убитий священик Матвій Гудайтіс, над храмом продовжують знущатись. Але пам’ять віруючих жива. Костьол має буде відроджений”, – сказав Бі-Бі-Сі отець Юрій Зимінський.

Невиконання вимог президента?

Після того, як міськрада відмовилася віддати костьол, католицька громада розпочала безстрокову інформаційну акцію.

Вони збиратимуть підписи на підтримку того, щоб храм повернули віруючим. Католики потім готові за власні кошти відновити будівлю, яка перебуває в аварійному стані.

Активіст акції Ірина Шухтуєва повідомила Бі-Бі-Сі, що перші вісім тисяч підписів вони збираються відправити до адміністрації президента.

Віктор Янукович у квітні на зустрічі із главами українських церков та релігійних організацій заявив, що «повернення церковної власності має стати справою державної уваги та контролю».

Впродовж останніх 10 років, задля виконання відповідного указу президента, Севастопольська міськдержадміністрація неодноразово ініціювала розгляд міськрадою питання про повернення костьолу римо-католицькій громаді.

Спостерігачі збігаються на думці, що місцеві депутати перебувають під впливом проросійських настроїв значної частини севастопольців, які ототожнюють православ’я виключно із Російською православною церквою, що має у Криму багато релігійної власності.